сряда, 3 юни 2015 г.

Плакията или Мъжо, да изстудявам ли вечерята?


Както деликатно подвикват гръцките жени пред узериите вечер след залез слънце според един стар виц.
След горещите летни дни ни трябва хладна манджа – в това няма съмнение. Плакията – това типично балканско изобретение - е много подходяща за случая. Наред с добрата новина – че се яде студена, има и една лоша – че трябва да се сготви на огън. Но красотата иска жертви, пък и само шопска и таратор омръзва, съгласете се.
Плакията може да е постна или с месо. Най-подходяща за втория случай е рибата. В първия вариант комбинациите са много.
Най-важното нещо в нея е сосът. Той се приготвя само от зеленчуци – не на брашното! - и тайната на добрия вкус е в правилния подбор и топлинната им обработка.
Задължителните съставки на зеленчуковия сос за плакия са – лук, чесън, целина, моркови,

домати и лимон. С тази смес плакията се овкусява най-добре. Може да импровизирате – прибавете тиквичка, патладжан, пипер, гъби – те няма да нарушат класическия й вкус.
Другото важно нещо е топлинната обработка. Традиционно плакиите се пекат на фурна – още дядо Славейков го е казал. Важно е да знаете, че трябва да се пекат само отдолу. Може и да задушавате, в тенджера, но на слаб огън, за да не загори на дъното.
Още две важни неща – след като подредите плакията, не я бъркайте. И гответе докато остане на масло. На слаб огън – не забравяйте, че в миналото плакията е била носена на селската фурна, а там топлината идва само отдолу.
А сега – две предложения.

Плакия с тиквички
Продукти: около 1 кг тиквички, 3-4 глави лук, 3-4 скилидки чесън, няколко стръка целина,
няколко моркова, 2-3 домата /или няколко лъжици доматено пюре, може и кетчуп/, 1 лимон, сол, чер пипер, майорана.
Нарежете всички зеленчуци /без тиквичките, единия домат и лимона/ на кубчета и сложете в масло да се задушат, като ги объркате добре. Като поомекнат, овкусете с подправките. Наредете половината от нарязаните на дълго или на кръгчета тиквички в намаслена тава, залейте с приготвената смес от зеленчуците и покрийте с останалите тиквички. Върху тях наредете резени домат и лимон, залейте с малко олио и – във фурната, само отдолу, докато остане на масло.

Плакия с толстолоб
В тази рецепта толстолобът може да бъде заменен с шаран, бяла риба, мряна – едра сладководна риба, с каквато разполагате. Нарежете я на шайби, за да се овкуси по-добре.
Пригответе зеленчуковия сос, както в предната рецепта. Наредете в намазана с олио тава шайбите от рибата и покрийте със соса. Майораната може за замените с малко розмарин – добре се отразява на вкуса на рибата. Прибавете и малко бяло вино. Покрийте с шайби от домат и лимон и печете – пак само отдолу и на слаб огън – докато остане на масло.

Плакия може да приготвите и с пилешко месо, охлюви, може вместо с тиквички да бъде направена с патладжан. Важно е да се спазят основните правила.
И след като се охлади – мъжо, идвай на вечеря! А за узото и подходящите за него мезета – друг път.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар