четвъртък, 30 април 2015 г.

Барселона – градът на щастието


От всички места в прекрасната и страстна Испания Барселона е най-удачното място, на което може да попадне изтънченият гастроном. Наричат кухнята на перлата на Каталуния «кухня на морето и планината», защото в нея са съчетани кулинарията на Пиренеите с нейните засищащи ястия от месо, дивеч и гъби с морската гастрономия на крайбрежния рай Коста Брава и тарагонската кухня, богата на плодове и зеленчуци.
Родното място на Салвадор Дали, Антонио Гауди и Монсерат Кабайе е подарило на света един не по-малко известен човек – Руперт де Нол, изпод пачето перо на когото през далечната 1520-та излязла първата напечатана гастрономическа книга, наречена "Libre de Sent Sovi". Погледнато от днешна гледна точка, това прелюбопитно четиво показва колко много са се променили вкусът и пристрастията на каталунците, както и че историята е жива и много традиционни рецепти са запазени до днес. Като следващата:
Рa amb tomaquet
От незапомнени времена това е най-простото, но необикновено вкусно нещо, което те хапват
на закуска или когато времето не стига.
Приготвяне:
Вземате си филийка хляб, лекичко я препичате, после я натърквате със скилидка чесън и срязан добре узрял домат, поливате отгоре със струйка зехтин и посолявате. Това може да хапнете във всеки ресторант или кафене – хлябът се сервира отделно от домата, чесъна и зехтина – така всеки ще получи собственото си преживяване сам да приготви pa amb tomaquet.
Яденето в Барселона започва с предястия – това естествено са риби, миди и раци, запечени на грил, както и разни колбаси и прочутия хамон. Последният е знаменитата им шунка, с която има защо да се гордеят. Не знаех обаче досега защо във всички техни барове и кафенета въпреки изобилното слънце тя виси със страшна сила до входа на връвчица. 
Работата опира до историята – през 1492-ра Изабела Кастилска и Фердинанд Арагонски поставили пред многочислените еврейски общини, които обитавали Арагонското кралство, условието да приемат католицизма или да си отиват. От това време е традицията където се събират много хора, да се овеси хамон – той е от свинско, а там, където е свинското, евреи няма.
Но не само хамонът е славата на Каталуния – тук правят страхотни пушени колбаси. Те са покрити с благородна плесен, която мирише особено. Ето защо преди да ядат това, го натриват със зехтин. За сметка на тази странност вкусът е незабравим. Култът към колбасите е увековечен с музей на каталунския колбас – гордост на живописното градче Бесалу. В него висят над 100 вида колбаси, а преживели приключението твърдят, че зрелището не е за хора със слаби нерви, както и мириса. Но в крайна сметка, това е екзотика, нали?
Освен хляба с домати, хамона и колбасите на каталунската трапеза задължително има няколко
соса, с които подправят какво ли не – месо, риба, зеленчуци. Най-типичните са ромеско – смес от печени зеленчуци, зехтин и вино и алиоли, който се прави от смачкан чесън и зехтин.
Един от основните компоненти на каталонската кухня естествено са рибата и морските дарове. На горепосочения и любим хляб с домати слагат солени сардинки. Мидите ядат с разни сосове и слагат дори в месни ястия. Не се учудвайте – това тук е нормално – редовно съчетават рибата с разни видове месо. В Барселона често готвят пиле със скариди и лангустини, а зайците – с миди и риба тон.
Следващото ни предложение е за най-разпространената каталунска гарнитура. Тя се сервира към месо, нищо че е с рибен сос.
Фиде Росос
Продукти:
200 г филе от риба
2-3 скариди
2-3 неголеми рака
1 неголям домат
или червена чушка
1 картоф
1 неголяма глава лук
4 скилидки чесън
200 г фиде
зехтин
сол
Приготвяне:
Изчистете рибата, скаридите и раците, нарежете на парчета и сложете в незагрят тиган заедно
с 2 нарязани скилидки чесън, нарязания лук и зехтина. Леко запържете и добавете за цвят нарязания домат или чушка. Заедно всичко това гответе няколко минути, после налейте вода колкото да покрие продуктите, оставете да кипне и добавете нарязания картоф. Гответе 15 минути – картофите да са готови.
В друг съд налейте зехтин, смачканите други 2 скилидки чесън, фидето и горния сос и посолете. Гответе на среден огън, като от време на време проверявате дали фидето е готово. Преди сервиране добавете сос алиоли.
Вместо фиде може да използвате ориз – тогава гарнитурата се нарича rossejat.
В крайна сметка за човек, който е дошъл тук да усети несравнимата хубост на града - изкуството на Гауди, Миро, Пикасо, Дали е навсякъде, неотделимо от атмосферата на величествената архитектура и прекрасните паркове на Барселона – тапас е храната, която най-добре пасва на желанието да видиш повече. С чаша хубаво каталунско вино, защо не и Кава – пенливата гордост на града на мореплавателите?

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар