четвъртък, 30 юли 2015 г.

Райта с краставици и мента – свеж полъх от Северна Индия


Райта е една от традиционните индийски гарнитури, които се сервират с люти ястия от типа на бириани. Като всяка индийска манджа райта е подправена с люти подправки, но киселото мляко – основната съставка на райта, прави силния аромат и вкус лек и далечен. Същата роля има и ментата, с която подправят най-типичния индийски таратор.
Още един добър начин за употреба на киселото мляко.
Продукти:
1 краставица
1 кисело мляко с добра масленост
по четвърт чаена лъжичка сол и захар
половин чаена лъжичка смлян кимион
10 зърна чер пипер
четвърт чаена лъжичка лют червен пипер
мента или джоджен
Приготвяне:
Обелете краставицата и я нарежете като за таратор. Разбийте с вилица добре изстуденото
кисело мляко и го подправете със солта и захарта. Прибавете смлян пипера и кимиона /В Индия запичат на тиган двете подправки, за да се подсили аромата им и едва след това ги смилат/. Разбъркайте с краставицата и част от нарязаната мента и разсипете в купички, като отгоре поръсите червения пипер и украсите с ментови листа.
Сервирайте студена – все пак това е таратор, макар и по индийски.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар