Райта е една от
традиционните индийски гарнитури, които се сервират с люти ястия от типа на
бириани. Като всяка индийска манджа райта е подправена с люти подправки, но киселото
мляко – основната съставка на райта, прави силния аромат и вкус лек и далечен. Същата
роля има и ментата, с която подправят най-типичния индийски таратор.
Още един добър
начин за употреба на киселото мляко.
Продукти:
1 краставица
1 кисело мляко с
добра масленост
по четвърт чаена
лъжичка сол и захар
половин чаена
лъжичка смлян кимион
10 зърна чер
пипер
четвърт чаена
лъжичка лют червен пипер
мента или
джоджен
Приготвяне:
Обелете
краставицата и я нарежете като за таратор. Разбийте с вилица добре изстуденото
кисело мляко и го подправете със солта и захарта. Прибавете смлян пипера и
кимиона /В Индия запичат на тиган двете подправки, за да се подсили аромата им
и едва след това ги смилат/. Разбъркайте с краставицата и част от нарязаната
мента и разсипете в купички, като отгоре поръсите червения пипер и украсите с
ментови листа.
Сервирайте
студена – все пак това е таратор, макар и по индийски.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар