петък, 2 декември 2016 г.

Пълнени постни чушки с жито



Печените чушки несъмнено са за България това, което е ароматът на българската роза. Като се понесе онази упойваща сладостна миризма навсякъде, значи наближава краят на лятото.
Чушката до такава степен се е превърнала в част от живота ни, че надали днес някой се замисля, че тя е пристигнала по нашите земи едва преди няколкостотин години, донесена от пътуващи венециански търговци. Подобно на доматите и картофите, чиято роднина е, и тя произхожда от далечна Америка. Легендата разказва, че лично Христофор Колумб е донесъл първите семенца в Европа като дар за испанската кралица Исабела.
Двайсет години по-късно чушките били познати вече из целия Стар свят, а хората започнали да ги използват за храна и подправка. Пиперките, въпреки името си, нямат никаква роднинска връзка с черния пипер. Името си получават поради лютивината на чушлетата, с които първите изследователи се срещнали – тя ги накарала да видят близост с безценната подправка от Индия. Това родство бързо било опровергано, но пък популярното наименование на чушката останало свързано навеки с черния пипер.
Въпреки че са най-полезни сурови, чушките могат да бъдат подлагани на всякаква кулинарна обработка - изпичане, задушаване, пържене, варене, пълнене, сушене, а българският инженерен дух е изобретил техническото чудо чушкопек, без който хиляди домакини щяха да проклинат горчиво всяка есен.
Родната кухня е невъзможна без този зеленчук, като любими ястия с негово участие са пълнените с кайма зелени пиперки, печените червени чушки, чушки с яйце и сирене, кьопоолу, лютеница, салати, всевъзможни туршии и какво ли още не. По света приготвят от тях паприкаш, кетчуп, сос табаско, чили, пименто, чоризо, пеперони, гулаш, мексиканските чилес ен ногада и енчиладас, азиатски вариации с чушки, телешко и манго.
Всички достойнства на чушката - аромат, вкус, красиви багри, които правят всяко ястие радост не само за небцето, но и за очите, в комбинация с полезните й свойства, не случайно са я превърнали в ежедневен гост на нашата трапеза.
Пълнените чушки са жива класика и една от родните визитки. И тук стои вечният въпрос, ин и янът, Да бъдеш или да не бъдеш на българите – кои са по-вкусни – постните или тези с месо. Рецептата тук недвусмислено показва категоричния женски избор – постни. Точка.
Пълнени постни чушки с жито

Продукти:
Варено жито 1 купичка, 15 сухи чушки или 8-10 пресни, 1 малък морков, 3 глави лук или 3 стръка праз, по желание – 2 см. корен от джинджифил, ситно нарязан или 1 ч.л. сух, олио или зехтин, 10-тина стафиди, мента или джоджен, ако имате шепа салвия, половин чаена лъжичка куркума – тя придава аромат и цвят на плънката, смлян чер пипер, сол
Приготвяне:
Свареното с малко сол жито се отделя от водата преди да е готово. Прибавя се към задушения в олиото лук или праз, готви се 4-5 минути. След това се слагат стафидите и подправките и се разбърква. Чушките се подготвят предварително, като се попарят с вряла вода 1  - 2 минути, ако са сухи, на едно – две места се продупчват внимателно с вилица – това задължително се прави, и се пълнят със сместа. Нареждат се в тавичка, заливат се с водата от варенето на житото – 1-2 пръста в тавичката и се пекат в умерена фурна – на 180 градуса, докато отгоре се запекат, а течността се изпари.
Рецептата е подходяща за пости.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар