понеделник, 24 април 2017 г.

Шакшука – северноафриканският миш маш



Всяка кулинарна култура има своята рошава, неугледна, но много бърза и вкусна вариация на манджа с яйца. Шакшука е от тях. На арабски в Египет, Тунис, Либия и Мароко означава „смес“. Произходът е древен, щом думата идва от берберите – една от най-старите култури в света. В екзотичните традиции на страните от Северна Африка ястието се сервира в метално тиганче или в тажин, винаги с хляб за соса. Популярността му идва при нас от Израел, без да е еврейска находка – пренесено е там през 50-те години на 20 век от десетките хиляди либийски и тунизийски евреи, емигрирали там.
С някои вариации в традиционния състав на зеленчуковия сос, смята се, че шакшука е откритие на готвачите от Отоманската империя и разпространена през Средния Изток и Испания, като в последната се сервира с люти наденички. Турците имат подобно ястие – менемен, ние с нашия миш маш не оставаме назад. Някои версии са със сирене, но класиката е смачкани домати, люти чушки, чесън, сол, червен пипер, зехтин и забулени яйца.
Сосът за шакшука може да бъде приготвен предварително и затоплен, когато ще приготвяте ястието. Яйцата трябва да са пресни, за да не се разкъсва жълтъкът, и освен това без хляб няма как да минете.
Ето рецептата:

Шакшука
Продукти за 4 порции:
кимион смлян ½ ч. л.
олио или лек зехтин 180 мл
две големи глави лук, на полумесеци
по 2 червени и жълти чушки, нарязани на 2 см лентички
кафява захар 4 ч. л.
2 дафинови листа
6 стръка мащерка, почистена
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. нарязан кориандър
6 узрели домата на кубчета
шафран ½ ч. л.
кайенски пипер 1 щипка
вода 250 мл
8 яйца
сол и чер пипер
Приготвяне:
В много широк тиган сотирайте лука в олиото заедно с кимиона. Прибавете пиперките, захарта и зелените подправки и продължете готвенето 5-10 мин. докато получите хубав цвят. Следват доматите, шафранът, кайенският пипер, дафиновият лист, сол и чер пипер. Намалете огъня и гответе 15 минути. По време на готвенето доливайте при необходимост вода, консистенцията на соса трябва да е като на италианска пасата.  
Махнете дафиновия лист, разделете в 4 дълбоки съдчета сместа, направете в соса на всяко от тях по две дупки и чукнете в тях яйцата. Посолете леко и затворете с капак. Гответе на много ниска температура 10-12 мин. докато яйцата се забулят. Поръсете с кориандър или магданоз и сервирайте.
Пресният кориандър у нас не винаги се намира, но може да го замените с половин ч.л. смлени зърна. Заместителят на кайенски пипер е чили. Нашите родни гювечета ще свършат добра работа на финалната права при готвенето на яйцата и сервирането.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар