Всяка кулинарна култура
има своята рошава, неугледна, но много бърза и вкусна вариация на манджа с
яйца. Шакшука е от тях. На арабски в Египет, Тунис, Либия и Мароко означава „смес“.
Произходът е древен, щом думата идва от берберите – една от най-старите култури
в света. В екзотичните традиции на страните от Северна Африка ястието се
сервира в метално тиганче или в тажин, винаги с хляб за соса. Популярността му
идва при нас от Израел, без да е еврейска находка – пренесено е там през 50-те
години на 20 век от десетките хиляди либийски и тунизийски евреи, емигрирали
там.
С някои вариации в
традиционния състав на зеленчуковия сос, смята се, че шакшука е откритие на
готвачите от Отоманската империя и разпространена през Средния Изток и Испания,
като в последната се сервира с люти наденички. Турците имат подобно ястие –
менемен, ние с нашия миш маш не оставаме назад. Някои версии са със сирене, но
класиката е смачкани домати, люти чушки, чесън, сол, червен пипер, зехтин и
забулени яйца.
Сосът за шакшука може
да бъде приготвен предварително и затоплен, когато ще приготвяте ястието. Яйцата
трябва да са пресни, за да не се разкъсва жълтъкът, и освен това без хляб няма
как да минете.
Ето рецептата:
Шакшука
Продукти
за 4 порции:
кимион смлян ½ ч. л.
олио или лек зехтин 180
мл
две големи глави лук,
на полумесеци
по 2 червени и жълти
чушки, нарязани на 2 см лентички
кафява захар 4 ч. л.
2 дафинови листа
6 стръка мащерка, почистена
2 с.л. нарязан магданоз
2 с.л. нарязан
кориандър
6 узрели домата на
кубчета
шафран ½ ч. л.
кайенски пипер 1 щипка
вода 250 мл
8 яйца
сол и чер пипер
Приготвяне:
В много широк тиган
сотирайте лука в олиото заедно с кимиона. Прибавете пиперките, захарта и
зелените подправки и продължете готвенето 5-10 мин. докато получите хубав цвят.
Следват доматите, шафранът, кайенският пипер, дафиновият лист, сол и чер пипер.
Намалете огъня и гответе 15 минути. По време на готвенето доливайте при
необходимост вода, консистенцията на соса трябва да е като на италианска пасата.
Махнете дафиновия лист,
разделете в 4 дълбоки съдчета сместа, направете в соса на всяко от тях по две
дупки и чукнете в тях яйцата. Посолете леко и затворете с капак. Гответе на
много ниска температура 10-12 мин. докато яйцата се забулят. Поръсете с
кориандър или магданоз и сервирайте.
Пресният кориандър у
нас не винаги се намира, но може да го замените с половин ч.л. смлени зърна. Заместителят
на кайенски пипер е чили. Нашите родни гювечета ще свършат добра работа на
финалната права при готвенето на яйцата и сервирането.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар