вторник, 27 май 2014 г.

Ягодова торта Блум


Днес ви предлагаме една много проста рецепта за торта с последните ягоди – тези, които са най-сладки и ароматни. Тя се приготвя лесно и от продукти, с които винаги разполагаме.
Продукти:
1 чаша кисело мляко
половин чаша захар /може и повече, ако обичате по-сладичко/
1 и половина чаша брашно
половин чаша олио
1 ч.л. сода бикарбонат
настъргана лимонова кора, може и подходяща есенция
1 ванилия
400 г пресни ягоди
1 заквасена сметана
конфитюр или сладко – от ягоди или горски плодове
Приготвяне:
В купа сложете киселото мляко, захарта и содата и разбъркайте с лъжица. Оставете сместа така 10 минути, за да се угаси содата и да се разтопи захарта. Налейте олиото и разбъркайте отново. Пресейте брашното и започнете постепенно да го прибавяте в съда, като разбърквате постоянно. Накрая ароматизирайте с ванилията и лимона. Тестото трябва да е като за кекс – не много гъсто.
В намазана с мазнина тава или кръгла форма изсипете тестото и го изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса – около 40 минути. Може да проверите дали е готово като го прободете с клечка – ако е суха, а и отстрани се е отделило от тавата, вадете блата от фурната. Става да се опече и в електрическа тенджера.
След като леко поизстине /15-тина минути/, го обърнете в тортена чиния – дъното да остане отгоре и още топъл го намажете с мармалада, по-обилно. Похлупете с капак за торта и оставете 1 нощ да омеква и попива.
На другия ден разбийте сметаната с 2 – 3 с.л. захар до твърд сняг. Разбивайте я студена, а захарта прибавяйте постепенно и по-накрая на разбиването. Може да използвате и суха сметана – работете по инструкцията на пакетчето.
Намажете обилно блата от всички страни със сметаната и украсете отгоре с прясно набрани ягоди, може и малини, както и с вишни без костилки.
Блатът е подходящ и за леко сиропиране, което бихте могли да направите преди да го намажете с мармалада.

Блум означава цъфтеж...

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар