Днес ви предлагаме една много проста рецепта за торта с последните ягоди –
тези, които са най-сладки и ароматни. Тя се приготвя лесно и от продукти, с
които винаги разполагаме.
Продукти:
1 чаша кисело мляко
половин чаша захар /може и повече, ако обичате по-сладичко/
1 и половина чаша брашно
половин чаша олио
1 ч.л. сода бикарбонат
настъргана лимонова кора, може и подходяща есенция
1 ванилия
400 г пресни ягоди
1 заквасена сметана
конфитюр или сладко – от ягоди или горски плодове
Приготвяне:
В купа сложете киселото мляко, захарта и содата и разбъркайте с лъжица.
Оставете сместа така 10 минути, за да се угаси содата и да се разтопи захарта.
Налейте олиото и разбъркайте отново. Пресейте брашното и започнете постепенно
да го прибавяте в съда, като разбърквате постоянно. Накрая ароматизирайте с
ванилията и лимона. Тестото трябва да е като за кекс – не много гъсто.
В намазана с мазнина тава или кръгла форма изсипете тестото и го изпечете в
предварително загрята фурна на 180 градуса – около 40 минути. Може да проверите
дали е готово като го прободете с клечка – ако е суха, а и отстрани се е
отделило от тавата, вадете блата от фурната. Става да се опече и в електрическа
тенджера.
След като леко поизстине /15-тина минути/, го обърнете в тортена чиния –
дъното да остане отгоре и още топъл го намажете с мармалада, по-обилно.
Похлупете с капак за торта и оставете 1 нощ да омеква и попива.
На другия ден разбийте сметаната с 2 – 3 с.л. захар до твърд сняг.
Разбивайте я студена, а захарта прибавяйте постепенно и по-накрая на
разбиването. Може да използвате и суха сметана – работете по инструкцията на
пакетчето.
Намажете обилно блата от всички страни със сметаната и украсете отгоре с
прясно набрани ягоди, може и малини, както и с вишни без костилки.
Блатът е подходящ и за леко сиропиране, което бихте могли да направите
преди да го намажете с мармалада.
Блум означава цъфтеж...
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар