вторник, 13 май 2014 г.

Пролетна плакия с млади лозови листа


Изобилието на пресни зеленчуци през сезона е родило множество рецепти, които можем да си приготвим само сега. Например ястие с кисели джанки, идеи за каквото ви дадохме скоро. Днешното ни предложение е подобно на това и в него използваме ластари и млади лозови листа набрани в момента преди да се подрежат лозите.
 
Продукти:
2 тиквички
2 моркова 1 – 2 глави лук
3 – 4 скилидки чесън
няколко стръка целина
няколко ластара с млади лозови листа
1 с.л. доматено пюре
1 – 2 люти чушки по желание
1 ч.л. бял синап /зърна от горчица/
сол и смлян кориандър на вкус
3 с.л. бяло вино
олио

Приготвяне:
Тиквичките, морковите, лука, целината, чесъна, лютите чушки и по-голямата част от ластарите
с листата нарязваме като за плакия. В широк тиган или плитка тенджера /най-добре тефлон/ объркваме зеленчуците заедно с олиото, виното, доматеното пюре и подправките, доливаме малко вода и слагаме на слаб котлон да се задушава под капак. По време на готвенето внимателно обръщаме няколко пъти с дървена лопатка. Когато зеленчуците омекнат и ястието остане на масло, отгоре нареждаме останалите ластари, накъсани на малки клонки за 3 – 4 минути. Сервираме като изстине с пастет от сирене или извара с чесън.
Ластарите придават на плакията приятна киселина, която иначе бихме получили, ако я приготвим с лимон. Добър апетит!

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар