петък, 15 август 2014 г.

Голяма Богородица идва след двуседмични пости с разточителни тържества



Всяка година на 15 август, на границата между лятото и есента, се празнува Голяма Богородица. Това е един от 12-те големи православни празници. Предшества се от Богородичните пости, които траят две седмици. По божествен начин смъртта на божата майка събира всички апостоли. Този момент се рисува най-често в икони, стенописи и миниатюри. По-късно апостолите се събрали на прощална трапеза и когато благославяли хляба, св. Богородица се явила пред тях. В чест на това събитие на този ден църквата отслужва тържествена литургия и прави възношение /въздигане на хляба/, наречено още панагия /пресвета/.
След възнесението на Христос майка му била непрекъснато сред апостолите. Живяла 10 години  след него в дома на св. Йоан Богослов, когото Исус й оставил като неин син. Когато цар Ирод започнал да гони църквата, тя заминала от Ерусалим за Ефес, където проповядвал Йоан Богослов, посетила и Света гора Атонска и остров Кипър, където епископ бил възкресеният от Христос Лазар.
Когато се завърнала в Ерусалим, много езичници и юдеи търсили начин да я погубят, но Бог я пазел. Като станала на 64г., при нея се явил архангел Гавраил и й възвестил, че след три дни ще се представи отвъд, като й подал палмова клонка. Тя съобщила това на Йоан Богослов, украсила дома си, дала дрехите си на бедни жени и помолила да я погребат в Гетсимания при Йосиф и родителите й.
Като узнали това, апостолите дошли при нея. В определения ден тя легнала на леглото си. Към 9 ч. светлина озарила стаята й. Сам Христос, обкръжен от ангели и светци дошъл за майка си. Апостолите я погребали в Гетсимания. Три дни стояли те край пещерата – гробница и пазели тялото й. На третия ден пристигнал и апостол Тома, който току-що се завръщал от Индия. Когато отворили пещерата, за да се поклони той на Богородица, видели, че я няма. Останала била само плащаницата. Така смъртта на Богородица се оказала само успение /заспиване/, затова така се нарича и денят на нейната смърт.
Голяма Богородица е велик християнски празник, честван от жените, затова в
този ден женска работа не се похваща.
На Богородица – защитница на грешните, покровителка на жените, майчинството, родилката и детето, те даряват в този ден кърпи, ризи, пари, много цветя. Раздават се питки за здраве и за “бог да прости”, плодове, мед, сирене.
На този ден църквата почита паметта на своите ктитори /дарители/. В много райони се устройват събори, оброци и курбани. Денят е храмов празник на Троянския манастир, където всяка година се провежда и тържествено поклонение – шествие на Чудотворната икона на Света Богородица. 
Традиционно на трапезата има прясна пита, мед, пиле, грозде и диня, с които се отговява след Богородичните пости.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар