вторник, 7 октомври 2014 г.

Пиле по калифорнийски – цветно като есента



Есента е красива с разноцветните си дрехи – имаш чувството че току-що излиза от бутик на Вивиан Уестууд…Да, но пак е тъжно и сиво навън. Като съпротива срещу безмилостната есенна депресия ви предлагаме една пъстра като дъгата рецепта с обезкостени и белени пилешки гърди, сготвени с нежна комбинация от лайм, чесън и мед. Сервира се върху сварен ориз. Подходяща е за диети, тъй като месото е нискокалорично и не е мазно. Лаймът и чушките съдържат много витамин С.


Продукти:
2 с.л. олио
4 обезкостени и обелени от кожата филета от пилешки гърди
1 голяма глава лук, нарязана на пръстени
няколко чушки – добре е да са различни на цвят – зелени, червени, жълти
сока от 1 лайм
кората на 1 лайм
2 смачкани скилидки чесън
1с.л. мед
чер пипер
150мл пилешки бульон /може и от кубче/
лайм и зелени подправки за гарнитура
сварен ориз

Приготвяне:
Сгорещете олиото в голям тиган – аз съм използвала уок, но не е задължително. Прибавете едро нарязаните пилешки гърди. Гответе ги няколко минути докато покафенеят, като ги обръщате внимателно. Прибавете нарязаните на едри шайби лук и чушки, сока и кората на лайма, чесъна, меда, черния пипер и половината от бульона и гответе на среден огън 5 минути, като разбърквате. След това излейте и останалия бульон и гответе още 5 минути.
Сервирайте ястието горещо върху подложка от сварен ориз и гарнирайте с резени лайм и зелени подправки.


Вариант за микровълнова печка
Сложете нарязаното месо в огнеупорен съд, прибавете сока и кората от лайма, чесъна, меда, пипера и половината от бульона. Гответе на най-силната степен 5 минути. Извадете съда и прибавете лука, чушките и останалия бульон и гответе още 3 минути. Останете 5 минути да почине и сервирайте.

Приготвя се бързо и изглежда изискано; освен това е подходяща идея за неочаквани гости. Лаймът придава фин аромат и подсеща за далечна екзотика, а разноцветната комбинация от зеленчуци носи оптимистично настроение.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар