вторник, 16 юни 2015 г.

Блумсдей, Джойс, 16 юни и, разбира се, бъбреци за закуска



Английската закуска – разточителна като кралска церемония
Чисто английската традиция, която с едно ядене може да те осигури калорийно за целия ден е най-добре изразена в английската поговорка “закусвай като крал, абядвай като кралица и вечеряй като бедняк”. Днес ще говорим за пълната форма на английската закуска, макар че едва ли има хора в днешно време, които да спазват канона. И така, какво съдържа тя? Според рецепта от готварска книга от Едуардовата епоха, сиреч на ръба на 20 век, в която се изброява това кралско разточителство, тя съдържа 7 блюда, представете си, сервирани на масата на обикновения британец само за закуска! Днешната FEB /full English Breakfast – пълната английска закуска/, както е позната там с тази абревиатура, съдържа следните продукти: 2 наденички /sausages/, 2 – 3 резена бекон, пържени яйца, препечен хляб, домати и гъби с черен пудинг и сос от рода на сос Барбекю за овкусяване. В някои изискани заведения /знаете за формата ВВ – бед енд брекфъст – тя също е измислена тук!/ и хотели може да очаквате допълнително към това поридж, корнфлейкс, пушени херинги, мармалад, kedgeree /индийско ястие с ориз, риба, яйца и пр., вероятно въздишка по отминали колониални времена/ и бъбреци – за последното ще припомним романа “Одисей” на Джеймс Джойс, в който Леополд Блум разточитено си купуваше, приготвяше и изяждаше бъбреци за закуска сутринта на прочутия Блумсдей – 16 юни... Ах, тези файн бритиш традишънс...
Мълвата припомня, че другото, по-фамилиарно име  - 'The Full Monty' е свързано с името на
прочутия фелдмаршал Монтгомъри /паметник не къде да е, а на Уайтхол – улицата на държавните институции, между другото по-скоро парижка на вид, отколкото английска/. Монти е британска гордост почти откакто се е родил в края на 19 век – герой на Първата и Втората Световни, мирновременен герой и истинския баща на Студената война /макар за такъв се смята официално Чърчил/. Освен дето е провъзгласен за виконт, той имал огромна колекция от медали, включая и много редкия съветски «Победа», носители на който са само 4 човека, а петият медал е в музей в Москва. Та той си ходел винаги и навсякъде накичен с тах отгоре до долу, което на военен жаргон звучи точно така - 'The Full Monty'. Освен това доживелият до дълбока старост фелдмаршал бил сред най-последователните промоутъри на пълната английска закуска – дори по време на сражения подчинените му войници винаги я имали на масите си. 
Не мога да пропусна и другата “екзотична” сутрешна опция, дори само от почит към Джойс:

Дяволски бъбреци
Продукти:
8 изчистени агнешки бъбрека, 2 с.л. чътни от манго, 1с.л. английска горчица, 1 с.л. смлени зърна горчица /бял синап/, 2 с.л. лимонов сок, половин с.л. сол, 1 щипка кайенски пипер, хляб на филии за препичане
Приготвяне:
Разполовете бъбреците по дължина, но не докрай – да се отворят като пеперуда. Смесете чътни, горчицата, синапа, пипера, лимоновия сок и солта добре. Мариновайте бъбреците в тази смес 1 час. Нагрейте грила максимално. Извадете бъбреците от маринатата. Сложете на грила с отрязаната част нагоре и запечете 3 минути. Обърнете ги и запечете още 3 минути. Напръскайте с маринатата филиите хляб, сложете върху всяка по двойка бъбреци и сервирайте.

Дяволска закуска, а? В днешно време бъбреците сполучливо са заменени /не само на вкус, но и на вид/ от Baked Beans, за който ще говорим отделно, покрай нежната личност на Хю Грант, който, е ревностен почитател на английската закуска като Монти. Дали да не очакваме новия й прякор – BBH /Baked Beans Hugh/ и паметник на Хю на Уайтхол?

Надя Петрова



Няма коментари:

Публикуване на коментар