След горещите летни дни ни трябва хладна манджа – в това няма
съмнение. Плакията – това типично балканско изобретение - е много подходяща за
случая. Наред с добрата новина – че се яде студена, има и една лоша – че трябва
да се сготви на огън. Но красотата иска жертви, пък и само шопска и таратор
омръзва, съгласете се.
Плакията може да е постна или с месо. Най-подходяща за
втория случай е рибата. В първия вариант комбинациите са много.
Най-важното нещо в нея е сосът. Той се приготвя само от
зеленчуци – не на брашното! - и тайната на добрия вкус е в правилния подбор и
топлинната им обработка.
Задължителните съставки на зеленчуковия сос за плакия са
– лук, чесън, целина, моркови,
домати и лимон. С тази смес плакията се овкусява
най-добре. Може да импровизирате – прибавете тиквичка, патладжан, пипер, гъби –
те няма да нарушат класическия й вкус.
Другото важно нещо е топлинната обработка. Традиционно
плакиите се пекат на фурна – още дядо Славейков го е казал. Важно е да знаете,
че трябва да се пекат само отдолу. Може и да задушавате, в тенджера, но на слаб
огън, за да не загори на дъното.
Още две важни неща – след като подредите плакията, не я
бъркайте. И гответе докато остане на масло. На слаб огън – не забравяйте, че в
миналото плакията е била носена на селската фурна, а там топлината идва само
отдолу.
А сега – две предложения.
Плакия с тиквички
Продукти: около 1 кг тиквички, 3-4 глави лук, 3-4
скилидки чесън, няколко стръка целина,
няколко моркова, 2-3 домата /или няколко
лъжици доматено пюре, може и кетчуп/, 1 лимон, сол, чер пипер, майорана.
Нарежете всички зеленчуци /без тиквичките, единия домат и
лимона/ на кубчета и сложете в масло да се задушат, като ги объркате добре.
Като поомекнат, овкусете с подправките. Наредете половината от нарязаните на
дълго или на кръгчета тиквички в намаслена тава, залейте с приготвената смес от
зеленчуците и покрийте с останалите тиквички. Върху тях наредете резени домат и
лимон, залейте с малко олио и – във фурната, само отдолу, докато остане на
масло.
Плакия с толстолоб
В тази рецепта толстолобът може да бъде заменен с шаран,
бяла риба, мряна – едра сладководна риба, с каквато разполагате. Нарежете я на
шайби, за да се овкуси по-добре.
Пригответе зеленчуковия сос, както в предната рецепта.
Наредете в намазана с олио тава шайбите от рибата и покрийте със соса.
Майораната може за замените с малко розмарин – добре се отразява на вкуса на
рибата. Прибавете и малко бяло вино. Покрийте с шайби от домат и лимон и печете
– пак само отдолу и на слаб огън – докато остане на масло.
Плакия може да приготвите и с пилешко месо, охлюви, може
вместо с тиквички да бъде направена с патладжан. Важно е да се спазят основните
правила.
И след като се охлади – мъжо, идвай на вечеря! А за узото
и подходящите за него мезета – друг път.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар