четвъртък, 15 юни 2017 г.

Туин пийкс –ът на агент Купър – Кой уби Лора Палмър и Къде ми е вишневия пай



Кулинарната история се пише и в този момент. Киното също е муза за нашите “Знаменити рецепти”. Днес ще ви представим любимия десерт на любим герой от завладяващ сериал от началото на 90-те.
Аз съм доста асоциативен човек. Причините да избера днешната рецепта са, че излезе продължението на сериала. Лично аз никога не съм забравяла кой е агент Купър. Макар че за съжаление вече малко си спомням от “Туин Пийкс”и “Синьо кадифе” – двата филма, с които изгря звездата на Кайл Маклоклан, освен мрачната тежка атмосфера. Така или иначе, за да гледаме новите серии, ще се наложи някой ден да изгледаме отново старите, чийто край някак ми напомня за нещо от “Степния вълк” на Хесе, но тъй като скоро не съм препрочитала и вълка, не съм в състояние да обясня добре.
Иначе „Туин Пийкс“ (на английски Twin Peaks) е американски сериал по идея на Марк Фрост и Дейвид Линч, заснет за АВС в периода 1990 - 1991 г. Един от най-провокативните и интригуващи сериали изобщо, „Туин Пийкс“ пленява публиката с един-единствен въпрос: "Кой е убиецът на Лора Палмър?". Обаче както ние открихме, всъщност въпросите са два.
Името на сериите идва от малко градче близо до северната граница на САЩ и Канада,
разположено между хълмове близнаци /тук непременно трябва да вметнем, че в България не оставаме назад – има градче в Русенския край, наречено на доста използвания от местните жители български език Две могили – на английски – Туин пийкс/. Двоен е и образът на главната героиня, Лора Палмър (Шерил Лий), обичано от всички седемнайсетгодишно момиче, което е и Мис Туин Пийкс, отгледано от любвеобвилни родители. Или поне всички мислят така, докато трупът ѝ не е открит на брега, обвит в найлон. Шерифът Хари Труман, неговите подчинени и агентът на ФБР Дейл Купър (според множество критици най-добре изграденият образ в исторята на телевизията) проследяват загадъчните улики, тайните,опасни приятели на Лора и следите в нейните тайни дневници, за да разкрият загадката на нейната смърт. "Загадка,която постепенно и натрапчиво завладява жителите на провинциалното градче". Същевременно зрителят става свидетел на любовни триъгълници, безкомпромисната борба за финансовия рай-проекта "Гоуст Ууд", непростими грешки от тайното минало на героите. Убиецът Боб, Човекът от друго място, Гигантът, Жената с дънера, Едноръкият човек - какво свързва тези паранормални и странни персонажи и каква е тайната на Черната дупка? Каква връзка има Ронет Полански? Шедьовър, смесица от хорър, драма, трилър, научна фантастика. Друга запомняща се черта е саундтракът на Анджело Бадаламенти, заедно с гласа на Джули Круз. Но всичко това можеше да се случи и в Две могили. Сериалът роди крилати фрази - "Совите не са това, което са“ и „В град като Туин Пийкс никой не е невинен.“ Също и мъдри разсъждения, граничещи с философски въпроси като тези: „Сърцето — това е физически орган, всички знаем това. Но колко повече е емоционален орган — това също го знаем. Любовта, както кръвта, идва от сърцето. Кръвта и любовта свързани ли са? Сърцето изпомпва ли кръв, както изпомпва любов? Дали любовта е кръвта на вселената?“. Не забравяйте и следващите думи:
„Понякога — нека да кажем винаги — нещата се променят. Ние сме съдени като човешки същества по това как се отнасяме с нашите близки хора. Вечер, точно преди да заспим, както лежим в тъмното, как се чувстваме вътрешно? Гордеем ли се с държанието си? Или се срамуваме от него? Знаем в сърцето си, ако сме наранили някого — знаем. Ако сте наранили някого, не чакайте утрешния ден, за да му се извините. Светът може да свърши с тъга междувременно“.
А междувременно сериалът превърна актьора Кайл Маклоклан в звезда. Той става такъв докато говори за мястото, където свраките отиват, като умрат /обаче на английски сврака и пай се пишат по един и същи начин!/ или докато споделя мислите си с мистериозната Дайан /тя пък е нещо като Годо, въобще не я виждаме във филма/ на своя знаменит диктофон. Или докато пие прочутото си любимо кафе – в Туин пийкс, разбира се. И сега чуйте какво казва на Дайан: “Дайан, не е измислен начин ябълковият пай да изглежда като вишнев и дори велик сладкар нищо не може да направи по въпроса”. Цитираме това, защото във филма му дават да яде пай с горски плодове, маскиран като вишнев. Това е така, понеже сценаристът държал на своето – че агент Купър обича вишнев пай. Да, обаче Кайл Маклоклан слага вишневия пай сред най-омразните си храни на света заедно с варения бекон и зелето. “Ябълковият ми е любимият – казва той – обаче те /снимачния екип/ не могат да го направят да изглежда като вишнев, затова ми дават с горски плодове, с който се справям”. Когато в изграждането на една роля се намеси и такъв творчески проблем, само голям актьор може да се справи. Затова като питат Кайл Маклоклън как решава този сложен казус, той гордо отговаря: “Ходил съм три години да уча актьорско майсторство – за да разбера как да се преструвам в такива ситуации”. Научил е много повече обаче, щом като цял свят седи със затаен дъх и го гледа как ще излови убиеца на Лора Палмър. Какво направи специален агент Купър толкова любим на зрителите, особено на по-красивата част от тях?  Както споделя актьорът, той играе агента Купър като Шерлок Холмс в смисъл че е много интелигентен и разсъждава за мистерията умно. От друга страна агент Купър е чувствителен, разбира хората и се грижи за тях. Тази комбинация в характера му извиква топлотата на хората. В същото време хората усещат леката му ексцентричност. Е, и достатъчно хубав е... Това е готварската тайна на Маклоклан – да излъчваш нормалност, но всъщност да си ексцентричен и на моменти дори див.
И макар да минахме през вътрешната и екранната драма на актьора / героя, както и през ябълковия пай и този с горски плодове, време е да представим влезлия в кулинарната история, любимия
Вишнев пай на агент Купър
/който няма нищо общо с предпочитанията на звездата Маклоклан/
Продукти:
50 г захар, 1 с. л. лимонов сок, 400 г вишни или череши с изчистени костилки, 2 ч. л. нишесте, 1 с. л. вишновка, 1 с. л. грис (по желание), 3 ч. л. захар, 680 г замразено пясъчно тесто, което е размразено.
Приготвяне:
В тенджера на бавен огън кипнете 50-те г захар със 100 мл вода. Добавете лимоновия сок и вишните. Увеличете огъня и ги варете 3 минути. Разтворете нишестето с 3 с.л. от сока в тенджерата и добавете при вишните. Кипнете за 2 – 3 минути – да се сгъсти. Накрая добавете вишновката и оставете да изстива. На посипана с брашно равна повърхност разточете половината от тестото с дебелина половин см. С него наложете форма с диаметър 20 см, включая стените. Дъното посипете с гриса равномерно. Изсипете охладената плънка на равен слой.
От останалото тесто разточете кръг, краищата на който намажете с вода и покрийте с този лист пирога плътно. Подрежете излишните краища с нож и защипете с вилица капака към основата. Отгоре направете 2 нареза с нож /през тях ще излиза парата/ и охладете половин час.
През това време загрейте фурната до 180 градуса. Посипете пая с 3-те ч.л. захар и запечете до златисто 40-45 минути. Сервирайте с топка сметана или сладолед.

Ето и рецепта за пясъчно тесто:

Продукти:
3 чаши брашно, 300 г краве масло или маргарин, непълна чаша захар, 2 яйца, сода на върха на ножа, кората на половин лимон, ванилия
Приготвяне:
В широка купа сипете брашното, върху него – захарта, содата, ванилията, настърганата лимонова кора, най-отгоре – нарязаното масло. Първоначално объркайте всичко с тъп нож, прибавете яйцата и бързо омачкайте с ръце до получаване на еднородна маса. Пясъчното тесто не се меси продължително, защото става жилаво. Направете го на топка и го сложете завито в найлон в хладилник да се охлади. Ако остане, се съхранява във фризера и при нужда се размразява.
Забравих да спомена още една причина за избора на днешната рецепта. Сезонът на вишните идва. Репетициите започнете с череши...
Надя Петрова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар