сряда, 28 юни 2017 г.

И аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата си



29 юни е неподвижен църковен празник, който в източноправославния календар е посветен на светите равноапостоли Петър и Павел. Те са наречени още “стълбове на православната вяра”. Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден – 30 юни, по църковному – Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
Петър е бил един от любимците на Христос – той е свидетел на Преображението Господне, както и на предателството, извършено от Юда в Гетсиманската градина.
Хората смятали погрешно Исус ту за Йоан Кръстител, ту за пророк Илия, ту за пророк
Йеремия… Но Петър му казал: “Ти си Христос, синът на живия Бог”. А Христос му отговорил: “Блажен си ти, Симоне, син Йонин, защото не плът и кръв ти откри това, а моят отец, който е на небесата! И аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя “камък” /петър означава камък/ ще съградя църквата си, и портите адови няма да й надделеят! И ще ти дам ключовете на царството небесно…”
Ето защо в народното съзнание и сега свети Петър е райски ключар. След Възнесението на Христос ап. Петър посетил различни земи и навсякъде проповядвал Божието слово. Към 67г. отишъл в Рим.
Точно по това време император Нерон предприел жестоки преследвания на християните. Ап. Петър бил затворен в тъмница и след няколко дни – на 29 юни 67г. бил предаден на смърт. Осъдили го на разпятие. Той поискал да бъде разпнат с главата надолу, защото не е достоен за еднаква смърт със Спасителя. Тогава бил на 75г. Подвигът му не бил забравен и по-късно на гроба му бил построен храм – и то не какъв да е, а величествения “Сан Пиетро” в Рим – световния символ на християнството.
Павел, с рождено име Савел бил евреин от гр. Тарс, Киликия. Той имал римско гражданство, наследено от дедите му. Бил доста начетен за времето си човек и силно вярвал в Бога. Отначало гонел християните, докато не чул глас от небето: “Аз съм Исус, когото ти гониш. Но стани и се изправи на нозете си!”
Савел бил толкова изплашен, че ослепял, три дни не ял и не пил нищо и само се молел. После при него отишъл ап. Ананий и го кръстил. Савел прогледнал и станал един от най-ревностните ученици и защитници на Христос. Заедно с християнството той приел името Павел и тръгнал да проповядва учението в различни страни.
Апостол Павел бил осъден на смърт от Нерон заедно с апостол Петър и на 29 юни 67г. бил посечен с меч.
Денят на светите равноапостоли Петър и Павел е най-почитаният летен празник в традициите
на нашия народ. Празнува се по време на жътвата. Но според схващанията на хората на този ден не бива да се върши важна земеделска работа. В черквата се носят петровски хлябове, ябълки и сливи – петровки, освещават се и се раздават на роднини и съседи. До този ден е забранено да се ядат ябълки, разрешението идва едва след носенето им в черквата. Народната вяра тачи свети Петър като пазач на райските порти. Ето защо раздаването на ябълки се свързва с това – да разреши св. Петър на починалите деца да си откъснат плод в райските градини.
Две седмици преди празника църквата е определила да се пости. Отговяването става с петровско /тазгодишно/ пиле и пилешка каша, защото пилето е символът на Петровден. На трапезата се слага прясна пита, баница, прясно сирене. Празникът е един от дните, в които се прави курбан. Няма строга забрана за работа.
Във връзка с празника ще ви предложим няколко традиционни български рецепти за ястия с пиле.
Петровско пиле
Продукти:
1 кг пиле, 1 пакетче масло, 1 с.л. сол
Приготвяне:
Пилето се измива и почиства, в корема му се слага маслото, посолява се и се пече до почервеняване.
Пиле с джанки
Продукти:
1 кг. пилешко месо
100 г.масло
50 г.сланина /свински гърди/
20 г. брашно
700 г. джанки
15 г.лук
150 г.червени домати
лъжица червен пипер
връзка копър.
Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на парчета, които се запържват леко в маслото, след което се прибавят сланината /свински гърди/ и нарязаният лук, доматите и солта, както и разтвореното в малко вода брашно.
Отгоре се наръсва с червен пипер /може и лют/ и се оставя да ври до сваряването на месото /да остане на мазнина/.
Измитите и изчистени от костилките джанки се прибавят към яденето накрая, като се варят около 5 минути. Готовата гозба се наръсва с червен пипер и и се слага нарязаният на ситно копър.
Супа от пиле
Продукти:
пиле 0.500 кг, моркови 50 г (1 бр.), корени от магданоз 60-75 г (2 бр.), кромид лук 100 г (2 глави), черен пипер 8-10 зърна, дафинов лист 2 бр., растително масло 50 мл (5 супени лъжици), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), ориз 10 г (1 супена лъжица), яйца 2 бр., кисело мляко 100 г (1/2 чаена чаша), лимон 1 бр., магданоз, черен пипер и сол на вкус.
Приготвяне:
Пилето се нарязва, залива се с 6-7 чаени чаши студена вода и се слага на огъня да ври заедно с морковите, магданозовите корени, черния пипер, дафиновите листа и сол на вкус. В мазнината се поставят последователно и се задушават ситно нарязаният лук и брашното, разбъркват се с червения пипер, разреждат се с малко бульон и се изсипват в супата. След десетина минути се слага оризът и се вари до омекване. Супата след свалянето й от огъня се застройва с разбитите яйца, киселото мляко и лимоновия сок, поръсва се с черен пипер и ситно нарязан магданоз и се поднася.
Каша с пиле

Продукти:
1 пиле около 1 кг, кромид лук 300 г (4-5 глави), краве масло 100 г (1/2 чаена чаша), брашно 150 г (3/4 чаена чаша), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), сол на вкус.
Приготвяне:
Пилето се нарязва на парчета, посолява се и се сварява в малко вода. В мазнината се задушава ситно нарязаният лук, а след това се запържва до златисто оцветяване брашното. Прибавя се червения пипер и се налива по малко бульон от пилето, докато се получи рядка каша. След като заври кашата, се прибавя месото. Вари се още няколко минути, като често се разбърква, за да не загори.
Кокошка със сос
Продукти:
1 кокошка около 800 г, яйца 3 бр., брашно 20 г (2 супени лъжици), краве масло 60 г (1/2 пакетче), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), чесън 4-5 скилидки, лимон 1 бр., оцет и сол.
Приготвяне:
Кокошката се сварява в подсолена вода. Отмерва се 0.5 л от бульона и в него се разбиват яйцата и брашното, а след това се прибавят счуканият чесън, малко оцет и кравето масло. Сосът се вари, докато получи желаната гъстота, като непрекъснато се разбърква, за да не се пресече. Кокошката се полива с растителното масло и се запича във фурната до зачервяване. Поставя се в широка чиния и се залива със соса. Наоколо се нареждат резенчета от лимона.
Задушено пиле с чесън
Продукти:
1 пиле около 800 г, растително масло 50 мл, кромид лук 100 г (2 глави), брашно 10 г (1 супена лъжица), червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер 5-6 зърна, чесън 10 скилидки, домати 0.500 кг (6 бр.), червено вино 60 мл (половин винена чаша), сол.
Приготвяне:
В мазнината се задушава до златисто оцветяване ситно нарязаният лук, а след това се прибавят и задушават брашното и нарязаните на ситно домати и скилидки чесън. Сместа се поръсва с червения и черния пипер, посолява се и се разбърква добре. Пилето се нарязва на парчета, посолява се, поставя се в тенджера, покрива се със задушените продукти, залива се с 1 чаена чаша топла вода и виното и се вари на тих огън до омекване.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар