петък, 6 юни 2014 г.

Зеленият боб като мезе


Прекрасен е – понеже съдържа много белтъчини, е чудесно мезе за твърди питиета, но става за вино и бира. Зеленият боб – независимо дали е зелен или бял – напоследък променя мястото си на трапезата ни и от основно постно ястие се включва все по-смело в далеч по-изобретателната група на предястията и мезетата. Когато го купувате от пазара, гледайте да е по-млад – така ще си спестите сума нерви при почистването на ликата, които за ядене не стават. Ето днешната ни
Салата от зелен боб с естрагон
Продукти:
половин кг зелен боб
1 домат
1 глава лук
2 скилидки чесън
100 г кашкавал
10-тина маслини
2 люти чушлета
естрагон – пресен, може да го замените с друга любима средиземноморска подправка
зехтин
оцет
сол
Приготвяне:
Почистете добре зеления боб и хубаво го измийте със студена вода. Нарежете чушките на 2 – 3 части, но не много ситно. Сварете в тенджера, като внимавате да не преварите боба – нека само омекне. Като е готов, излейте водата и още докато е горещ, сложете нарязания на ситно чесън и лука на шайби. Посолете и овкусете с оцет и зехтин. Оставете го да изстине – още по-добре – в хладилника.
Преди да го сервирате, нарежете в него естрагона, лютите чушки и кашкавала, объркайте и добавете още оцет при нужда. В купата го украсете с маслините и нарязания домат.
Освен по този начин не се притеснявайте да прибавите към него хубава маринована риба /филета/, шунка, бекон, варени яйца, както и различни видове сирена. С последните той много добре си партнира.
И понеже понася сирена, носи и други млечни продукти – много добре става със заливка от кисело мляко и чесън или сметана с хрян. Въобще зеленият боб е поле за импровизация и много полезна храна.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар