Древните римляни въвели пиенето на вино, разредено с вода, което и до днес
се смята за чудесно разхлаждащо средство.
Българите въвели мечката – онзи прочут коктейл от киселко домашно винце,
прикрито умело с лимонада, водеща напитка във всеки наш Хоремаг преди
десетилетия.
Испанците, за да могат да преживеят жегите без да се отказват от любимото
тежко испанско вино, измислили сангрията.
Днес, когато светът е без граници, културата на други страни лесно стига
къде ли не по света. Вкъщи или на лозето, на село или в планината бихте могли
да си направите сангрия, която е ароматна, свежа и разхлаждаща и не е
натоварена с много градуси. Ето как:
Продукти:
1 бутилка червено вино
50 – 100 мл портокалов ликьор /трипъл сек или няколко капки портокалова
есенция/
2 л от напитката 7 up
1 с.л. пудра захар
нарязани на неголеми парчета пресни плодове – праскови, ябълки, портокали с
кората, лайм с кората, кайсии и др.
Няколко листа прясна мента
Лед
Сока от 4 портокала
100 г сок от касис
пръчка канела
2 – 3 карамфилчета
Приготвяне:
Вземете една по-дълбока тенджера и сложете в нея всички продукти, без леда.
Разбъркайте добре и оставете в хладилника на студено за няколко часа.
Сервирайте заедно с плодовете и няколко кубчета лед. Ако ви е много сладка или
силна, разредете сангрията с още 7 up или с газирана вода.
След малко по тялото ви ще потече блаженство, спокойствие и ще се разтопите
от удоволствие...
Ето какво се случва в Испания, когато сангрията срещне фламенкото – ражда се
дуенде.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар