четвъртък, 3 юли 2014 г.

Франк Синатра – хищникът между жените, цял живот е Cheek to Cheek не само с мафията, но и с италианската кухня


С гласа си, ако един мъж разбира от тези неща, може да разнежи в своя полза което и да е женско сърце. Защото Франк Синатра (на английски Francis Albert « Frank » Sinatra) не е просто американски актьор и певец, но е от италиански произход. А в Щатите става нещо специално с този тип мъже – вижте и Ал Пачино. Франк е не по-малко известен и с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol' Blue Eyes (Сините очи). Бих добавила от себе си и костюмът – коя жена не го свързва с върха на мъжката елегантност, а това също е важно за успеха му като звезда. Като певец Синатра дебютира през 1937 г. и записва първата си плоча в Балтимор. Има възможността да работи с първокласни оркестри и аранжори: Хари Джеймз, Каунт Бейзи, К. Джоунз, Бъди Рич, Били Мей и Нелсън Ридъл. Започнал в ерата на суинга, той има не по-малък успех и в други, коренно различни епохи. Ето защо не е за учудване, че неговата популярност продължава 60 години. Франк Синатра е може би най-голямата фигура в музикалния свят на 20-ти век, единствените му конкуренти са Елвис Пресли и Beatles.
С професионалната си кариера, продължила безкрайно, той демонстрира невероятната си способност да прави хит след хит. На музикалната сцена за първи път се появявя в Ерата на суинга (30-те години), но продължава да привлича вниманието и да пленява сърцата на феновете дори и в Ерата на рока. Забележителен е фактът, че още първият му хит регистрира продажби в милионен тираж.

Още много неща могат да се кажат за Франк Синатра, който от син на пожарникар става една
от най-големите звезди на столетието, но не мислите ли, че все пак музиката му казва достатъчно ? А това са стандарти като Cheek to Cheek, Come fly with me, Fly me to the moon, Moon river, My Way, New York, New York, Strangers in the night, You are the sunshine of my life, You make me feel so young, Young at heart ...
Точно с младо сърце – това е определението за неговите романтични връзки – прав е Дъстин Хофман като казва, че певците ги бивало за това. Е, някои не свършват чак толкова романтично, обаче вижте за какво става въпрос. Първата жена на Синатра е Нанси Барбато. От нея има три деца. През 1951 се жени за холивудската легенда Ава Гарднър – една от жените - вамп. Неговото име се свързва с едни от най-красивите жени на неговото време - Марлен Дитрих, Лорийн Бакол, Лана Търнър, Мерилин Монро. А щом се свързва, има защо – както ще видите, ФБР-то е нюхало доста около него. През 1960 среща Миа Фароу. Той е на 50, а тя на 20. Явно и крехката Миа е била покорена от знойния му чар. Женят се през 1966, но две години по-късно се развеждат. Последната му жена е Барбара Маркс, с която остава до края на живота си. Все някой трябва да пърха наоколо, мъжете са прагматични хора.

Още по-интересни са нещата около близостта му с мафията. За това не особено тактично намекна и филмът “Кръстникът”. Макар че през целия си живот той отрича каквато и да е връзка с мафията, след неговата смърт се намират безспорни доказателства в документи на ФБР, които сочат наличието на такива връзки. Освен това през целия си живот той се радва на компанията на принцове, крале и президенти. Но е познат и като филантроп. Известно е, че помага на Джуди Гарланд много, включително когато сам е бил във финансови затруднения.

Не му е чужд цинизмът – така се отнася и към колеги, които не са му по сърце – ето какво казва за “Великият Гетсби”: Добре поне, че Робърт Редфорд намери истинската си любов; жалко обаче, че не може да се ожени за самия себе си”.
Истински странник в нощта е Синатра. В едно интервю споделя: “Чистият въздух ме кара да повръщам. Бих предпочел цяла нощ в лицето ми да димят три пури „Denobili“. Казина, клубове, вечери на висшето общество – това е неговиат живот. Явно е намерил верния жизнен стереотип за себе си – Франк Синатра – щастливият мъж.

А сега да видим любимите му рецепти. Те разбира се, са италиански – човекът е италианец в ума и сърцето, може ли да не е и в стомаха?

Патладжаните с пармиджано на Франк Синатра

Продукти:

Четвърт чаша пълнозърнесто брашно, половин ч.л. сол, 1 голям патладжан, обелен и нарязан напречно на филии с дебелина 1 пръст, 1 разбито яйце, четвърт чаша олио, холовин чаша настъргано пармиджано, 150 - 200 г моцарела /прясно или свежо сирене/, доматен сос

Доматен сос

Продукти:

Половин чаша нарязан лук, четвърт чаша нарязана целина, 1 скилидка чесън, 2 с.л. олио, 1 консерва с домати, една трета чаша доматено пюре, смлян чер пипер, няколко стръка нарязан магданоз, половин ч.л. риган, 1 дафинов лист

Приготвяне:

Първо пригответе доматения сос като объркате добре всички продукти.

Объркайте брашното и солта. Потопете патладжаните в яйце, после в брашно и ги пържете в много олио по 3 минути от всяка страна. Отцедете ги като ги извадите. Наредете половината патладжани в тавичка плътно, поръсете с половината пармиджано, половината сос и половината моцарела на резени. Повторете операцията. Изпечете във фурна на 200 градуса 15 – 20 минути.

От другата рецепта си личи хищникът между жените.

Наденички със зелени чушки

Продукти:

3 зелени големи чушки, 3 с.л. зехтин, сол и чер пипер, половин кг люти италиански наденички, една трета чаша червено вино

Приготвяне:

Изчистете чушките и ги нарежете на едри парчета. В подходящ огнеупорен съд ги сотирайте на котлона леко да омекнат. Подправете на вкус и ги извадете в друг съд. В чушкената мазнина запържете наденичките, когато са готови, налейте виното, покрийте с фолио и сложете във фурната за 40 минути на 180 градуса. Махнете фолиото и прибавете чушките, като печете още половин час. Сервирайте със съда.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар