четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Шоколадът, Луи, Помпадур, Саварен и Амур



Брийа-Саварен препоръчвал шоколадовата напитка да се приготвя вечер и да се държи през нощта в глинена кана, което правело напитката по-наситена и следователно – по-въздействаща.
На границата на 18 и 19 век много от френските сладкари се превърнали в аптекари – лекарите по това време приписвали на шоколада чудодейни свойства, считали го за панацея при треска, стомашни и белодробни болести. Един от тях – Дебайе – личен фармацевт на Луи 16-ти направил от това не само кариера, но и добри пари. Не е случайно, че Саварен писал за шоколада с амбра – последната е продукт, който се изработва в стомаха на кашалотите. Събирали го от повърхността на тропическите морета, в които живеят огромните бозайници. Първи като подправка почнали да го използват китайците. През Средните векове модата се разпространила из Европа – всевъзможни рагу, сладкиши, сладки сосове и сладка се “подслаждали” с амбра. Днес тя не се използва в готвенето, но пък за сметка на това е обсебила парфюмерията – ароматът на амбра действа възбуждащо.
Тук трябва да отчетем, че Саварен е проявил в определена степен дискриминация по отношение на качествата на шоколада с амбра. Не само мъжете – някои жени с удоволствие пиели чудодейната напитка още преди Саварен да се е родил. Например мадам Помпадур не пропускала да гаврътне чашка горещ шоколад с целина и амбра преди среща от третия вид с Луи 15-ти. Тя си падала и по класическия десерт Ришельо – бадемово – бисквитена торта, ароматизирана с ликьора Мараскино /любим и на Казанова/ и с крем Франжипан /прави се от мляко, сметана, захар, брашно, яйца и задължително горчиви бадеми/. Кремът е наречен така в чест на италианския маркиз Muzio Frangipani, който живеел в Париж. Той измислил специален парфюм за ръкавици, приготвен на основата на горчив бадем. Тук веднага виждаме и сексуалния подтекст – ароматът на горчив бадем е доста афродизиатичен. Идеята била веднага изнюхана от сладкарите – негови съвременници и те изобретили крема, като справедливо го нарекли с името на маркиза. Тортата се покривала със захарна глазура, в която по-рано прибавяли амбра. 
Сексуалната тортичка, наречена на племенника на кардинала Ришельо, пропита с ликьора на
Казанова и миришеща на амбра, стимулирала доста повече от платонични отношения между Мадам и Краля. Да не забравим да припомним, че дамата на кралското сърце, както и много други куртизанки от епохата много сериозно се интересували от кулинария.

Няма коментари:

Публикуване на коментар