петък, 13 февруари 2015 г.

"О, прясно свинско на мислите ми" и кога Венера зъзне от студ. Още за любовта, виното и храната


Но не Казанова разбира се, е първият експериментатор в областта на еротичната кулинария. Още в дълбока древност хората търсели и намирали разни треви, възбуждащи чувствеността. Нарекли ги афродизиаци – на името на гръцката богиня на любовта. Не може да се каже колко са, защото всеки народ, всяка епоха имали свои, понякога странни смеси. През 18 век увлечението по рецептите на Ерос било истинска мода. И тук изпъчва едни гърди пред всички колоритната фигура на маркиз дьо Сад, който съвсем наистина смятал, че природата е създала мъжете, за да получат всички земни удоволствия. Най-важни от тях за него били добрата храна и прелестите на мъката и на любовта. При това всичките три вървели ръка за ръка – даже от затвора в писмата до жена си той се обръщал към нея с думите: “О, прясно свинско на мислите ми”.
А сега да си оправим малко вкуса, като се върнем към древните цивилизации. При тях всичко било на висота, при това простичко и разбираемо. Овидий предлагал любовна рецепта от лук, яйца, мед и треви, наречена от него “дива горчица”. При това лукът задължително трябва да е розов – такъв има в изобилие на Апенинския полуостров. Прието било да се яде пресен, защото топлинната обработка разваляла вкуса му. По времето на Овидий смятали, че простите пържени яйца с лук били в състояние да събудят заспалото либидо дори на онези, които години наред не били правили любов. Латинският поет Марциал прибавил към овидиевата рецепта и чубрица. Плиний Стари пък писал, че розовият лук “пъха в обятията на Венера и импотентните мъже”. Най-нови изследвания потвърждават мъдростта на древните – доказано е, че лукът помага за хормоналното равновесие на организма. Една от най-популярните книги от 15 век препоръчва: за да имаш мощен успех в любовните работи, е полезно да се изяжда всеки ден на гладно по един жълтък или три дни подред да се ядат яйца с лук. И тогава самите вие ще сте поразени от появилата се у вас сила и фантазия. Трактатът на шейх Нафеаули “Изкуството на арабската любов” съветва младоженеца няколко дни преди сватбата да е на диета от печен лук и жълтъци. Кама Сутра пък предлага преди любовна нощ ястие от сварен в мляко ориз с врабчи яйца, печен лук и мед.
Наистина от Овидий до днес много специалисти споделят стимулиращия ефект на съчетанието лук – яйца. Жълтъците отдавна са силни източници на енергия. Хенри 4-ти всяка сутрин пиел чашка коняк, смесен с жълтък. Тъмната бира с жълтъци пък била ежедневие за келтските мъже. Днес някои ликьори са с такова съдържание.  
Отдавна много народи са отбелязали и действието на рибата и морските дарове. Древните римляни смятали, че те тласкат към сладострастие. Ной-много били ценени скатът и акулата. Също и раците, лангустите, морските таралежи и мидите. Причината е високото съдържание на фосфор.


Ето образец на меню, съставено по мотиви на еротичната кулинария на миналия век:
Супа от костенурка с амбра, камбала по нормандски, филе от елен в сметанов сос, печен гълъб, аспержи в сос холандез, пудинг от костен мозък, вино Бордо и кафе. Аспержите и целината по право са на първите места сред афродизиаците, а фазаните и гълъбите са там поради любвеобилното си поведение.
Ами къде е Бакхус – богът на виното? Според древноримския историк Теренций без него “Венера зъзне от студ”. Ами дами, нали знаете как въздейства на всички нас следното видение – кани ви мъж и само като го гледате какво прави с тирбушона и тапата, ставате някак по-нежни. И покорни...
Разбира се, и тук е важно чувството за мярка – една излишна чаша може завинаги да разруши пясъчния замък на любовта, граден с толкова внимание и ... любов.
Честит празник – за любовта! С чаша вино в ръка!
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар