Джакомо Казанова, неуморимият любовник, придавал
огромно значение на избора на подходяща храна. Ще се опитаме да ви представим
макар и не съвсем пълно, менюто на легендата. Някои ястия са си жива екзотика в
днешно време или поне особени – като любимата му заливка за твърдо сварени
яйца, които той хапвал с риба аншоа.
Сиренето Рокфор обичал като мезе на Chambertin
– разновидност на бургундското
вино, гроздето за което било отглеждано на богати на желязо варовикови почви.
Възбуждащо действие му оказвали шампанското и безцветният ликьор Maraschino,
който бил приготвян от ферментирали вишни, растящи на територията на днешна
Югославия.
Силите си възстановявал с пастет от beatilles, с
което в тогавашна Франция наричали или петльовите гребени и бъбреци, или адамовата
ябълка на овен, а също гъшия дроб или гъби. Тези пастети били известни още от
времето на Ренесанса и ги приготвяли със сметана, а във Франция попаднали
благодарение на Екатерина Медичи. Интересен е произходът на думата
"beatilles": тя произлиза от латинското "beatus", което
означава “блажен, щастлив” – звучи точно на място по нашата тема, нали?
Казанова обичал много и шоколад и определено
намирал, че това е едно от най-добрите неща, които могат да възбудят
чувствеността. Неговият съвременник, знаменитият гастроном и автор на много
известни ястия Брийа-Саварен (1755-1826), написал за шоколада – тогава го
употребявали само като напитка – следните хвалебствени слова:
“Шоколадът много добре възстановява силите. На
мъж, принуден да замени съня с работа; на преуморен умствено мъж, който има
чувството, че ще подлудее; на мъж, на който въздухът му идва доста влажен или
пък времето тече бавно и това му пречи да живее добре; на раздразнителен мъж –
дайте на такъв половин литър шоколад с амбра и ще видите чудесното му
въздействие”.
Няма коментари:
Публикуване на коментар