сряда, 11 февруари 2015 г.

Казанова за храната и любовта



Джакомо Казанова, неуморимият любовник, придавал огромно значение на избора на подходяща храна. Ще се опитаме да ви представим макар и не съвсем пълно, менюто на легендата. Някои ястия са си жива екзотика в днешно време или поне особени – като любимата му заливка за твърдо сварени яйца, които той хапвал с риба аншоа.
Сиренето Рокфор обичал като мезе на Chambertin – разновидност на бургундското вино, гроздето за което било отглеждано на богати на желязо варовикови почви. Възбуждащо действие му оказвали шампанското и безцветният ликьор Maraschino, който бил приготвян от ферментирали вишни, растящи на територията на днешна Югославия.
Силите си възстановявал с пастет от beatilles, с което в тогавашна Франция наричали или петльовите гребени и бъбреци, или адамовата ябълка на овен, а също гъшия дроб или гъби. Тези пастети били известни още от времето на Ренесанса и ги приготвяли със сметана, а във Франция попаднали благодарение на Екатерина Медичи. Интересен е произходът на думата "beatilles": тя произлиза от латинското "beatus", което означава “блажен, щастлив” – звучи точно на място по нашата тема, нали?
Казанова обичал много и шоколад и определено намирал, че това е едно от най-добрите неща, които могат да възбудят чувствеността. Неговият съвременник, знаменитият гастроном и автор на много известни ястия Брийа-Саварен (1755-1826), написал за шоколада – тогава го употребявали само като напитка – следните хвалебствени слова:
“Шоколадът много добре възстановява силите. На мъж, принуден да замени съня с работа; на преуморен умствено мъж, който има чувството, че ще подлудее; на мъж, на който въздухът му идва доста влажен или пък времето тече бавно и това му пречи да живее добре; на раздразнителен мъж – дайте на такъв половин литър шоколад с амбра и ще видите чудесното му въздействие”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар