четвъртък, 12 февруари 2015 г.

Памет и обич за мъртвите


В нашите обичаи хлябът присъства в почти всеки ритуал - от посрещането с хляб и сол, през хлябът с мед в сватбените ритуали до питите за раждане, кръщене, прощъпалник и сбогуване. Когато почине човек раздаваме жито за спокойствие на душата на умрелия, от което се прави брашното, нужно за всеки хляб. Раздаваме и нещо сладко в памет на починалите ни близки.
Добре е сладкишът да е постен - така е свързан с православната традиция. Предлагаме рецепта за сладкиш, подходящ за отдаване на почит към тези, които не са вече с нас.
Сладкиш за Задушница
Продукти:

1 бурканче конфитюр – около 300 грама
1 ч.ч. топла вода
половин ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно /може и пълнозърнесто/
1 бакпулвер /или 1 непълна чаена лъжичка сода и 2 супени лъжици оцет/
настъргана кора от лимон, ромова есенция, канела, джинджифил, 3 супени лъжици стафиди
половин ч.ч. едро начупени ядки и 1 портокал
Приготвяне:
В голяма купа се смесват наведнъж всички продукти, объркват се добре и сместа се изсипва в намазана с олио форма. Ако е много твърда, се долива малко вода. Отгоре се нарежда нарязаният на кръгчета портокал. Пече се 30-40 минути във фурна на 180 градуса. Преди сервиране е добре да престои.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар