неделя, 25 октомври 2015 г.

Индийската кухня – ярка, пищна и с аромат на къри


Богатство и разнообразие като на азиатски пазар – това би могло да е определението за другата основна азиатска кухня. А всъщност всекидневното присъствие на масата на индийците от всички краища на тази невероятна и древна страна е растителната храна. Единна индийска кухня няма. Болшинството от индийците не ядат месо, единствено рибата и морските дарове са достъпни за тях – по религиозни съображения. Само мюсюлманите правят изключение с ястията си от овче, козе и птиче месо. Така е в страната на Свещената крава. Основните храни са прости – житни, бобови, кисело мляко, зеленчуци, плодове. Тайната е в подправките – силни, ароматни и безбройни. Неслучайно са стрували колкото златото по време на колонизаторските мераци на големите империи. Което си има и добрата страна – така пък скучната през средновековието европейска храна става по-вкусна и разнообразна.
Все пак индийската кухня е сред най-изкусните и древни. Религиозните местни твърдят, че изкуството на готвенето е дадено на хората от боговете. На европейците те едва дали огъня, и то твърде неохотно, та се наложило Прометей да го открадне, да могат поне да варят и пекат.

Къри – сместа от незнайно колко подправки е визитната картичка на тази кухня. Различна е за
всеки район, климатичен пояс и финансови възможности. Тайна смес, която индийските готвачи приготвят всеки ден като ритуал.
На север вкусът й не е така остър както на юг – някои от южноиндийските кърита са толкова люти, че могат да накарат самолет да излети.
В състава на къри влизат ароматни подправки – кориандър, чили, куркума, семена от горчица и т.н., които по правило се опичат на сух тиган, за да се активира миризмата им. Смилат се и след това се смесват с останалите съставки на ястието. Има различни видове къри, но много популярна е
Гарам масала
Тя се приготвя от 1 с.л. карамфил, 2 с.л. зърна от фенел, 4 броя индийски анасон, 2 с.л. семена от ким, 2 с.л. семе от кориандър, 2 с.л. чер пипер, 1 с.л. кардамон, канелена пръчка с дължина 7 см.
Приготвя се по гореописания начин – изпича се на тиган 1 мин. И се смила на ситен прах. Съхранява се месец, а се слага в кърито през последните 10 мин. на готвенето.
Къри не е само смес, по-важно е че къри е цял клон от индийската кухня и това, с което тя е позната най-вече по света - ястията от различен вид, обединени под названието къри. Представяме ви две от най-известните сред тях.

Дал къри
Продукти: четвърт кило леща, 3 с.л. олио, 2 глави лук, 1-2 скилидки чесън, 1 червена чушка, 2 карамфилчета, половин лъжичка канела, 1 с.л. къри на прах, 1 с.л. доматено пюре, сол, сок от половин лимон.
Лещата се сварява с половината лук. Останалата част от него се запържва с олиото, счукания чесън, нарязаната чушка, карамфила и канелата 3 минути на силен огън. Намалява се котлона и се добавя кърито, задушава се 3-4 минути и заедно с доматеното пюре и лимона се смесва със сварената леща. Според предпочитанията ви може да е гъсто и рядко – зависи колко вода ще има при лещата.

Мадраско къри с пиле

Продукти: 1 пиле, 3 с.л. олио, 1 купичка нарязан ситно лук, 2 скилидки чесън, къри прах /предпочетете Мадраско къри, ако имат в магазина/, сол, лимон.
Лукът и чесънът се запържват на силен огън, намаля се и се прибавя къри – поне 1 лъжица. Бърка се няколко минути. След това в соса се слага нарязаното пилешко, похлупва се и се задушава бавно до готовност. При нужда се долива по мъничко вода. Сосът трябва да е гъст. Накрая се подправя със сол, настърганата кора и сока от половин лимон.

Гарнитурата към къри е класическа – сварен ориз. Ако имате възможност, изберете сорта Басмати – жива класика в жанра, малко по-скъп, но абсолютно си струва вложението. Оризът не се смесва с ястията къри, сервира се отделно или отстрани в чинията.
Никога не сгъстявайте кърито с брашно, това е недопустимо. Ако се налага, оставете го без капак да изври излишната течност.
Когато избирате къри в магазин, гледайте прахът да е ситен като брашно, с изразен жълтооранжев цвят и силен аромат.
Приятен апетит!

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар