В началото на есента изобилието от зеленчуци те кара да грабиш от всичко
наред – като за последно. В тази рецепта са обединени вкусовете на много
зеленчуци. Ястието е с аромат и вкус, които не се дължат на подправки – те са
резултат от чудесната комбинация зеленчуци.
Продукти:
1 голям патладжан
2 тиквички
2 домата
1 лимон
2 глави лук
3 – 4 скилидки чесън
няколко стръка целина
3 – 4 моркова
1 пащърнак
олио
сол
Приготвяне:
В обилно намазана с олио тава наредете плътно резените патладжан – да покрият
добре дъното. Нарежете на кубчета морковите, лука, пащърнака и ги смесете със
ситно нарязаните чесън и целина. Объркайте сместа и я посолете. Изсипете я
върху подложката от патладжани, притиснете и изравнете с лъжица. Отгоре
наредете резените тиквички също плътно един до друг. Срежете доматите и лимона
на 2 половини и ги нарежете на полумесеци. Наредете ги върху зеленчуковата
смес. Посолете леко и полейте отгоре с олио. Налейте и половин чаша вода в
тавата. Изпечете плакията на 200 градуса във фурната – отначало печете само
отдолу, а накрая включете и горния реотан. По време на печенето поливайте
отгоре със соса, който се образува, за да не изсъхва. Ястието трябва да остане
на масло.
Сервирайте топла или студена – плакията не е капризна по отношение на
температурите.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар