петък, 2 октомври 2015 г.

Есенна плакия


В началото на есента изобилието от зеленчуци те кара да грабиш от всичко наред – като за последно. В тази рецепта са обединени вкусовете на много зеленчуци. Ястието е с аромат и вкус, които не се дължат на подправки – те са резултат от чудесната комбинация зеленчуци.

Продукти:
1 голям патладжан
2 тиквички
2 домата
1 лимон
2 глави лук
3 – 4 скилидки чесън
няколко стръка целина
3 – 4 моркова
1 пащърнак
олио
сол

Приготвяне:


В обилно намазана с олио тава наредете плътно резените патладжан – да покрият добре дъното. Нарежете на кубчета морковите, лука, пащърнака и ги смесете със ситно нарязаните чесън и целина. Объркайте сместа и я посолете. Изсипете я върху подложката от патладжани, притиснете и изравнете с лъжица. Отгоре наредете резените тиквички също плътно един до друг. Срежете доматите и лимона на 2 половини и ги нарежете на полумесеци. Наредете ги върху зеленчуковата смес. Посолете леко и полейте отгоре с олио. Налейте и половин чаша вода в тавата. Изпечете плакията на 200 градуса във фурната – отначало печете само отдолу, а накрая включете и горния реотан. По време на печенето поливайте отгоре със соса, който се образува, за да не изсъхва. Ястието трябва да остане на масло.
Сервирайте топла или студена – плакията не е капризна по отношение на температурите.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар