вторник, 6 септември 2016 г.

Любовната история на Лучано Павароти – наистина ли любовта на мъжа минава през стомаха

Да си спомним за един много голям човек, който премина в небесните селения, но остана в сърцата ни завинаги. Неслучайно го наричаха „150 кг чисто обаяние и добродушие”.
Светът дълго ще скърби за загубата му. Едва ли скоро ще се роди толкова очарователна личност като него – най-големия славей, който Земята е виждала. Той изкара операта на площада, направи я достъпна за всеки човек. След неговата революция придобихме самочувствието спокойно да си пеем не само в банята „Ла донна е мобиле”, защото той ни показа, че важното е човек да се чувства щастлив, когато пее. Но и когато се храни. И в резултат на това – да се влюби до ушите като него.
Защото Лучано хвърли преди няколко години света в оркестъра със съобщението, че на 68 години се развежда и се жени за 33-годишната си направо невръстна секретарка. В сравнение с тази новина всяка холивудска пикантна клюка изглеждаше като болна от анорексия.
Ето и историята на тази любов. Павароти щастливо живя с жена си Адуа цели 35 години, изглеждаха щастливи, той я боготвореше, защото благодарение на нея станал певец. Говори се, че с първия си хонорар Лучано облепил спалнята като с тапети – чуден жест на благодарност, нали, дами? Три дъщери, много пари, изобщо – приказка без край, както би казал един друг чуден италианец – Джани Родари.
Обаче в резултат на славата се виждали не по-често от 5 пъти на месец. Безкрайни любовни разговори всеки божи ден, Адуа като истинска италианка се тревожела че любимият й не може да се храни нормално, все по ресторанти. А той, както е известно, обожаваше да яде, и се оплаквал често че му сервират изстинали манджи.
Всичко това се оправило, когато се появила Николета Мантовани – новата му секретарка. Не знам какво са я питали на интервюто, обаче фактът, че почнала веднага да му носи от къщи домашни манджи в канчета омаловажава типичните секретарски умения – машинопис, чужди езици и блондински чар. Тя вместо да поиска нов компютър, оборудвала в офиса му кухня и направо започнала откровено да си шета. И да му готви. Най-често му вземала акъла с приготвянето на паста. От макароните й Лучано си губел ума – даже бедната му женица Адуа отбелязала, че кредото му е „Спагети, спагети, и след това любов”. Отбелязала, но не взела мерки навреме. Как не й дошла на ума италианската поговорка, че който мъж не може да изяде прилична порция спагети, в леглото никакъв го няма. Явно обаче за Николета това било символ – веруюто.
И докато домакинята от Модена се радвала че родният й най-после се храни нормално, секретарката коварно трупала точки. Въвела час за хранене, спасила го от змия в Бали, утешила го, когато Италия падна на Световното по футбол /това е супер номер, дами, запомнете го – важи за 90 процента от мъжете/. Не че не подшушнали на Адуа какво става в офиса – кухня, но тя махнала с ръка безгрижно и казала, че пред мацка и паста тенорът ще избере второто. Иначе казано – Николета въобще не влизала в сметките /изобилните, многобройни, стабилни сметки на Павароти!/, които тя управлявала. Грешка. Никоя жена никога не бива да пренебрегва бабешкия начин да бъдеш обичан, като се вслушваш в желанията на стомаха, който Николета издигнала като знаме. И не сбъркала – възрастният вече славей си загубил ума по нея. Любовният роман излязъл от офиса и грейнал богато илюстриран на страниците на жълтата преса. Тук вече Адуа припаднала. След това изпочупила от гняв всичкия семеен порцелан /само си представете за какво става въпрос!/, изкъртила табелката от семейната порта, обаче на Лучано не му мигнало окото. Сам подал документи за развод. От любов отслабнал с цели 15 кг и видимо се подмладил, като в резултат на всичко това създал още една девойка – чудесната Алиса /от страната на чудесата?/.  По същото време станал и дядо. Решил да напусне сцената и да се отдаде на щастието си изцяло. Николета сама му готвела обедите, така се говори. Обаче фактът, че 70-годишен става баща, потвърждава италианската теория за мъжете, обичащи паста. Може би това не важи само за мъжете в Италия, как мислите?
Ето и най-любимата от всички любими рецепти на Павароти, нещото, с което Николета го покорила –

Лазаня верде

Продукти:
Зелени кори за лазаня
Чийз сос
Месен сос
Настъргана моцарела
Настърган пармезан
Краве масло

Чийз сос – продукти:
6 с.л. краве масло
6 с.л. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
6 чаши горещо мляко
1 чаша настъргана моцарела
1 чаша настърган пармезан

Месен сос – продукти:
6 с.л. краве масло
3 с.л. зехтин
1 глава нарязан лук
1 морков, ситно нарязан
1 стрък целина, нарязана
3 резена нарязан бекон
1 кг кайма – 50 на 50 свинско и телешко
2 нарязани наденички
3 пилешки дробчета
1 чаша бяло сухо вино
Сол, пипер
2 с.л. доматена паста
2 чаши телешки бульон
Четвърт кило нарязани гъби
2 скилидки пресован чесън
Връзка нарязан магданоз

Приготвяне:
Пригответе Чийз соса – разтопете краве маслото в тефлонов съд, прибавете брашното и солта и бъркайте на среден огън докато стане на гладка каша. Прибавете млякото постепенно, за да не стават гранули. Накрая прибавете настърганите сирена.
Пригответе Месния сос – разтопете в дълбок съд по 3 с.л. краве масло и зехтин. Прибавете лука, моркова, целината и бекона, леко запържете. Прибавете каймата, наденицата и нарязаните дробчета, добавете виното и оставете да поври. Подправете със сол и пипер, сипете доматената паста, размита в бульона и гответе захлупено на бавен огън около час. Задушете гъбите в останалото масло заедно с чесъна и магданоза и смесете със соса.
През това време затоплете фурната на 200 градуса.
В голяма и дълбока тава излейте половината от чийз соса, покрийте с една трета кори за лазаня, излейте половината от месния сос – втората трета кори за лазаня, залейте ги с останалия месен сос. Покрийте с последните кори за лазаня и най-отгоре залейте с останалия чийз сос. Печете на умерена фурна докато заруменее отгоре – половин до един час. Сервирайте леко изстинала.


Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар