Една от онези италиански рецепти, при това с произход
от Сицилия, които показват силата на семейната традиция и колко важна е Мамма.
С леки варианти, но все пак строго спазване на основните четири продукта –
патладжани, моцарела, пармезан и домати.
За тази италианска класика отделете около 1.5 – 2
часа, като абсолютно съм убедена, че ще останете доволни.
Това е моят вариант, като избягвах пърженето на
патладжана – така става по-леко.
Продукти:
Зехтин
3-4 пресовани скилидки чесън, може и повече, ако
обичате
3 щипки суха мащерка или 3 клонки прясна
8 големи листа салвия, фино нарязани
4 консерви по 400 г нарязани домати с добро качество
3 с.л. винен оцет
3 с.л. захар – по-добре кафява
6 големи патладжана, нарязани по дължина колкото е
възможно по-тънко
100 г настърган пармезан – може да се замести с твърд
кашкавал
85 г натрошени сухари – в краен случай галета
50 г кедрови ядки – може да се заменят с бадеми
2 топки по 125 г моцарела, нарязана на малки парчета
1 шепа пресен босилек
Приготвяне:
Загрейте 3 с.л. зехтин в голям и дълбок тиган или
тенджера, добавете чесъна, мащерката и салвията и с бъркане готвене 4-5 минути
на слаб огън. Прибавете доматите, оцета и захарта и оставете 20-25 минути да
къкри, докато се сгъсти малко, като разбърквате от време на време.
През това време загрейте фурната и намажете със зехтин
патладжана от двете страни. В голяма тава наредете резените патладжан и
запечете в средата на фурната около половин час. Може да ги обработите на тиган
или грил. Извадете ги.
В голяма тава с високи бордове излейте на дъното малко
от доматения сос. Смесете 25 г от пармезана с трохите и натрошените ядки и
оставете настрана. Наредете върху соса ред или два патладжан и подправете
добре. Полейте отново със сос, пръснете от моцарелата, пармезана и нарязания
босилек. Повторете това на следващия ред и завършете с остатъка от доматения
сос. Отгоре завършете със сместа от трохи, пармезан и ядки. Може да сложите в
хладилника за следващия ден или да изпечете веднага.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете 30-40 минути
докато отгоре се образува хрупкава златиста коричка и доматения сос бъде поет
изцяло. Оставете да почине 10 минути, поръсете с пресен босилек и сервирайте.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар