петък, 21 октомври 2016 г.

Патладжани пармиджана – Melanzane Parmigiana



Една от онези италиански рецепти, при това с произход от Сицилия, които показват силата на семейната традиция и колко важна е Мамма. С леки варианти, но все пак строго спазване на основните четири продукта – патладжани, моцарела, пармезан и домати.
За тази италианска класика отделете около 1.5 – 2 часа, като абсолютно съм убедена, че ще останете доволни.
Това е моят вариант, като избягвах пърженето на патладжана – така става по-леко.
Продукти:                               
Зехтин
3-4 пресовани скилидки чесън, може и повече, ако обичате
3 щипки суха мащерка или 3 клонки прясна
8 големи листа салвия, фино нарязани
4 консерви по 400 г нарязани домати с добро качество
3 с.л. винен оцет
3 с.л. захар – по-добре кафява
6 големи патладжана, нарязани по дължина колкото е възможно по-тънко
100 г настърган пармезан – може да се замести с твърд кашкавал
85 г натрошени сухари – в краен случай галета
50 г кедрови ядки – може да се заменят с бадеми
2 топки по 125 г моцарела, нарязана на малки парчета
1 шепа пресен босилек
Приготвяне:

Загрейте 3 с.л. зехтин в голям и дълбок тиган или тенджера, добавете чесъна, мащерката и салвията и с бъркане готвене 4-5 минути на слаб огън. Прибавете доматите, оцета и захарта и оставете 20-25 минути да къкри, докато се сгъсти малко, като разбърквате от време на време.
През това време загрейте фурната и намажете със зехтин патладжана от двете страни. В голяма тава наредете резените патладжан и запечете в средата на фурната около половин час. Може да ги обработите на тиган или грил. Извадете ги.
В голяма тава с високи бордове излейте на дъното малко от доматения сос. Смесете 25 г от пармезана с трохите и натрошените ядки и оставете настрана. Наредете върху соса ред или два патладжан и подправете добре. Полейте отново със сос, пръснете от моцарелата, пармезана и нарязания босилек. Повторете това на следващия ред и завършете с остатъка от доматения сос. Отгоре завършете със сместа от трохи, пармезан и ядки. Може да сложите в хладилника за следващия ден или да изпечете веднага.
Загрейте фурната на 180 градуса. Печете 30-40 минути докато отгоре се образува хрупкава златиста коричка и доматения сос бъде поет изцяло. Оставете да почине 10 минути, поръсете с пресен босилек и сервирайте.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар