петък, 5 май 2017 г.

Българският Гергьовден – зеленият празник на Победоносеца



6 май е денят на Св. Великомъченик Георги Победоносец – любим народен празник. Като стигнем до него, вадим и летните дрехи от гардероба, пък и летните навици и теферичи – това започва още с печенето на агнето в деня на празника.и така – до есента.
Св. Георги е може би най-почитаният светец на българите. В иконографията е прието да се изобразява въоръжен и на кон, а в нозете му е убитата ламя.
На Гергьовден се подновяват старите или сключват новите договори с калфи, чираци, овчари, козари, говедари, слуги и тези, които ги наемат. Това се потвърждава и от народното делене на годината: зима – от Димитровден до Гергьовден, и лято – от Гергьовден до Димитровден.
Гергьовско агне

Продукти:
1 агне без дреболиите
1 пакетче краве масло
5 – 6 връзки пресен лук
1 ч.л. червен пипер
сол
Приготвяне:
Агнето се почиства, измива и се посолява, след което се намазва с маслото и червения пипер. Пече се в умерена фурна, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос. Когато месото поомекне, в тавичката се прибавя ситно нарязания лук и ако е нужно, малко вода. Агнето може да бъде опечено и на шиш /чеверме/, който постоянно се върти и месото се маже с мазнина, за да се получи хубава коричка.
Агнешка дроб – сарма

Традиционна гарнитура на агнето – курбан за празника и типично българско ястие.
Продукти:
Агнешки дреболии от 1 агне
1 агнешко було
2 връзки пресен лук
100 г олио
100 г ориз
200 г кисело мляко
2 яйца
10 г доматено пюре
1 връзка джоджен
сол и чер пипер на вкус
Приготвяне:
Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода и се нарязват. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и малко вода до омекване, след което се прибавят оризът, дреболиите, черният пипер и ситно нарязаният джоджен. Сместа се залива с 1 – 2 ч.ч. бульон от дреболиите и се вари около 15 минути. Предварително накиснатото в хладка вода агнешко було се нарязва на парчета, в които се увива от плънката – като сарми. Нареждат се в тавичка, със загънатата част надолу, заливат се с малко бульон, в който е размито доматеното пюре и се пече във фурна 10-на минути. След това се прави заливка от киселото мляко и яйцата, с която ястието се пече още 15 минути. Сервира се топла.
Ако булото е малко или разкъсано, направете “мъжка” дроб – сарма – положете го отгоре или го нарежете заедно с дреболиите.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар