6 май е денят на Св. Великомъченик Георги Победоносец –
любим народен празник. Като стигнем до него, вадим и летните дрехи от
гардероба, пък и летните навици и теферичи – това започва още с печенето на
агнето в деня на празника.и така – до есента.
Св. Георги е може би най-почитаният
светец на българите. В иконографията е прието да се изобразява въоръжен и на
кон, а в нозете му е убитата ламя.
На Гергьовден се подновяват старите
или сключват новите договори с калфи, чираци, овчари, козари, говедари, слуги и
тези, които ги наемат. Това се потвърждава и от народното делене на годината:
зима – от Димитровден до Гергьовден, и лято – от Гергьовден до Димитровден.
Гергьовско агне
Продукти:
1 агне без дреболиите
1 пакетче краве масло
5 – 6 връзки пресен лук
1 ч.л. червен пипер
сол
Приготвяне:
Агнето се почиства, измива и се
посолява, след което се намазва с маслото и червения пипер. Пече се в умерена
фурна, като от време на време се полива с отделения в тавичката сос. Когато
месото поомекне, в тавичката се прибавя ситно нарязания лук и ако е нужно, малко
вода. Агнето може да бъде опечено и на шиш /чеверме/, който постоянно се върти
и месото се маже с мазнина, за да се получи хубава коричка.
Агнешка дроб – сарма
Традиционна гарнитура на агнето –
курбан за празника и типично българско ястие.
Продукти:
Агнешки дреболии от 1 агне
1 агнешко було
2 връзки пресен лук
100 г олио
100 г ориз
200 г кисело мляко
2 яйца
10 г доматено пюре
1 връзка джоджен
сол и чер пипер на вкус
Приготвяне:
Агнешките дреболии се сваряват в
подсолена вода и се нарязват. Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината и
малко вода до омекване, след което се прибавят оризът, дреболиите, черният
пипер и ситно нарязаният джоджен. Сместа се залива с 1 – 2 ч.ч. бульон от
дреболиите и се вари около 15 минути. Предварително накиснатото в хладка вода
агнешко було се нарязва на парчета, в които се увива от плънката – като сарми.
Нареждат се в тавичка, със загънатата част надолу, заливат се с малко бульон, в
който е размито доматеното пюре и се пече във фурна 10-на минути. След това се
прави заливка от киселото мляко и яйцата, с която ястието се пече още 15
минути. Сервира се топла.
Ако булото е малко или разкъсано,
направете “мъжка” дроб – сарма – положете го отгоре или го нарежете заедно с
дреболиите.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар