На Великден и Гергьовден
българите слагат на трапезата агнешко.
Бихте могли да спазите обичая,
като внесете екзотична нотка с днешното ни предложение - класическа индийска
рецепта за агнешко със спанак. Saag означава всъщност всякакви зелении, така че
вместо спанак може да се приготви с лопуш или лапад. В този случай спанакът
трябва да бъде нарязан много ситно. В рецептата се използва и кисело мляко, но
по принципите на готвенето с него в индийската кухня – то се слага постепенно и
преди спанака, за да бъде пропито добре с него агнешкото месо.
Агнешко
със спанак по индийски
Продукти:
Агнешки бутчета /може и
плешка, която да обработите по същия начин/
1 – 2 моркова
1 пащърнак
2 глави лук, нарязан на
шайби
3 – 4 скилидки чесън
1 с.л. къри на прах
най-добре мадраско
1 – 2 с.л. суха мента
/или джоджен/
олио
200г кисело мляко – овче
или краве, но с висок процент масленост
половин кг ситно нарязан
спанак
Приготвяне:
Измийте добре агнешкото и го
подсушете. Шпиковайте го с пръчици моркови и пащърнак, резени лук и скилидки
чесън и го запържете в дълбок тиган с олио от всички страни да се запечата
добре. Като се позачерви, сложете в тигана останалите моркови, лук, пащърнак и
чесън на кубчета, както и кърито и налейте малко вода. Сложете на слаб огън да
се задушава под капак. Когато водата се изпари, сложете в тигана и половината
кисело мляко заедно с ментата и малко сол. Оставете отново да къкри, като
обръщате от време на време месото или го заливате със соса. Млякото, кърито и
ментата трябва да се поемат от месото – така то придобива типичния вкус на
индийското тандури – готвене. Отделно нарежете много ситно спанака. След като
месото поомекне и попие млякото, сложете и спанака в тигана /може да го
задушите отделно с малко вода преди това/ заедно с останалото кисело мляко,
добре разбито с вилица. Задушавайте бавно и полека и заливайте със соса често,
за да не изсъхва.
Тайната на ястието е, че накрая
месото трябва да бъде напоено със соса и спанакът да не се вижда – той се
превръща в много вкусен сос, с който са гарнирате и поднасяте агнешкото.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар