петък, 5 май 2017 г.

Агнешко със спанак по индийски Dilli Ka Saag Gosht



На Великден и Гергьовден българите слагат на трапезата агнешко.
Бихте могли да спазите обичая, като внесете екзотична нотка с днешното ни предложение - класическа индийска рецепта за агнешко със спанак. Saag означава всъщност всякакви зелении, така че вместо спанак може да се приготви с лопуш или лапад. В този случай спанакът трябва да бъде нарязан много ситно. В рецептата се използва и кисело мляко, но по принципите на готвенето с него в индийската кухня – то се слага постепенно и преди спанака, за да бъде пропито добре с него агнешкото месо.
Агнешко със спанак по индийски

Продукти:
Агнешки бутчета /може и плешка, която да обработите по същия начин/
1 – 2 моркова
1 пащърнак
2 глави лук, нарязан на шайби
3 – 4 скилидки чесън
1 с.л. къри на прах най-добре мадраско
1 – 2 с.л. суха мента /или джоджен/
олио
200г кисело мляко – овче или краве, но с висок процент масленост
половин кг ситно нарязан спанак
Приготвяне:
Измийте добре агнешкото и го подсушете. Шпиковайте го с пръчици моркови и пащърнак, резени лук и скилидки чесън и го запържете в дълбок тиган с олио от всички страни да се запечата добре. Като се позачерви, сложете в тигана останалите моркови, лук, пащърнак и чесън на кубчета, както и кърито и налейте малко вода. Сложете на слаб огън да се задушава под капак. Когато водата се изпари, сложете в тигана и половината кисело мляко заедно с ментата и малко сол. Оставете отново да къкри, като обръщате от време на време месото или го заливате със соса. Млякото, кърито и ментата трябва да се поемат от месото – така то придобива типичния вкус на индийското тандури – готвене. Отделно нарежете много ситно спанака. След като месото поомекне и попие млякото, сложете и спанака в тигана /може да го задушите отделно с малко вода преди това/ заедно с останалото кисело мляко, добре разбито с вилица. Задушавайте бавно и полека и заливайте със соса често, за да не изсъхва.
Тайната на ястието е, че накрая месото трябва да бъде напоено със соса и спанакът да не се вижда – той се превръща в много вкусен сос, с който са гарнирате и поднасяте агнешкото.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар