Продукти:
750 г пилешко месо
500 г заешко месо
400 г ориз
250 г зелен фасул
200 г боб
100 г домати
50 мл олио
800 мл вода
500 г заешко месо
400 г ориз
250 г зелен фасул
200 г боб
100 г домати
50 мл олио
800 мл вода
1 лъжичка сладък червен
пипер
сол, шафран
сол, шафран
Приготвяне:
Най-добре е да
готвите в тиган за паеля, но ако нямате, чувствайте се свободни да
импровизирате – в тава или широка плитка тенджера. Важно е съдът са има дебело
дъно. Нарежете пилето и заека на по 8 – 10 парчета. Сложете тигана на огъня на средно силна температура, налейте зехтин и
изпържете парчетата пиле и заек, предварително подправени със сол. Само че като пържите,
сложете в тигана 1 ч.л. червен пипер – да придобият нужния загар. В 1 чаша бульон
сложете шафрана да си пусне цвета и аромата – ще го включите по-късно в
употреба. В същия
тиган, след като месото се глазира, прибавете двата вида предварително сварен боб и ги сотирайте 3 – 5 минути
– докато поомекнат. Прибавете доматите и сотирайте още 2 минути. Покрийте с
бульона, в който е разтворен шафрана и гответе още 10 минути. Долейте останалия
бульон. Подправете на вкус със сол. Като заври, на кръст – много е важно и
валенсианско – сложете ориза. След това разпределете ориза из целия съд
равномерно. Това с ориза, който се слага на кръст и после се разпределя, много ми прилича на начина, по който нашите нестинарки си оформят огнения харман, върху който после танцуват. Явно култът към кръста и магическите действия не са само наш патент. Гответе на слаб огън оттук нататък и без да бъркате – оризът трябва
да стане сух и леко да се захване отдолу – това придава специфичния вкус на
паелята. Сервирайте веднага целия тиган на масата.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар