Ще започна с
признанието, че отдавна ме влече тази едновременно близка и в същото време
екзотична все още за нас, българите, страна. За мен Португалия е свързана с
Педро и 10 ноември 1989-та. Педро беше студент в МЕИ – София и не толкова
известен като бъдещ инженер, колкото като настоящ актьор от студентския театър
на МЕИ. А най- му отиваше ролята на мускетар, просто защото приличаше много на
Д’Артанян. Мускетар по душа –
тогава беше си направил собственоръчно значка с надпис: «Аз съм Педро и
подкрепям българската демокрация». На нас, еуфорични от промяната каза, че поне
10 години ще минат докато се оправят нещата, ама ние не му повярвахме... А той
беше преживял вече всичко това, още като малък. На всичко отгоре беше сколасал
да се ожени за една чудесна българка, която в крайна сметка заведе там, макар
да го беше яд, че няма да види какво се случва в България.
Като
го попитах за португалската кухня, ми каза да опитам една червена риба, която
била
морска и най-хубавата на света. Педро, още я търся, да знаеш.
Нека надникнем
в тази древна страна, станала кралство през 1139-та благодарение на Алфонсо І.
Границите й са едни и същи от 1267 – мечта за нас, българите, прекроявани както
дойде от нашественици и благодетели. Макар да са минали и маврите, и испанците,
португалците са запазили своята самобитна култура непокътната.
През 1901
Кралство Португалия прави необичайната стъпка са стане република. Нещата се
объркват като при нас – сменят се 44 правителства, 8 президента – както казваше
Педро, нещата много си приличат с България. накрая обаче военните се намесват
/при нас не са чисти военни.../ и десетилетия страната е под диктатура. Техният
диктатор Салазар всъщност е цивилен, избран от военните – може би защото бил
последовател на Мусолини. Направил партия, която обаче успяла да задържи
страната извън ІІ световна война. Следва лява хунта, и накрая – демокрация.
Каквото и да е, трябва обаче да се яде.
Португалската
кухня не е само морска – ароматни яхнии, печени меса и чудни сладки допълват
образа й. Както съседната испанска тя е силно повлияна от мавърската готварска
традиция, както и от средиземноморската. Храната е семпла и изчистена откъм
излишества с подправки.
Linguiça е суха наденица, коята португалците хапват с пресен хляб – по света я използват за приготвянето на пица за гурмани. Пири – пири е страстен лют сос с оцет, който стои на всяка португалска маса – прави се от люти червени чушки.
Feijoada е любимият боб на португалците – готви се бавно с бекон. Обичат го не само тук, но и в Бразилия, която е бивша португалска колония, така че е разбираемо.
Linguiça е суха наденица, коята португалците хапват с пресен хляб – по света я използват за приготвянето на пица за гурмани. Пири – пири е страстен лют сос с оцет, който стои на всяка португалска маса – прави се от люти червени чушки.
Feijoada е любимият боб на португалците – готви се бавно с бекон. Обичат го не само тук, но и в Бразилия, която е бивша португалска колония, така че е разбираемо.
Но да отиваме
към рецептите, защото без тях няма да разберем нищо за португалските страсти.
Рибарска супа
Доста различен
поглед към супата от този на марсилските рибари и техния буйябес.
Продукти:
250 г филе от скумрия
250 г дребна морска риба
300 г филе от хек
3 с.л. пълнозърнесто брашно
3 нарязани на тънки пръстени големи глави лук
2 пресовани скилидки чесън
4 с.л. зехтин
половин с.л. пресни зелени подправки
половин ч.л. паприка /или лют червен пипер/
1 л рибен бульон
сол и чер пипер
4 филии бял хляб
2 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Махнете кожата от филетата и
нарежете месото на еднакво големи парчета. Оваляйте го в брашното. В голям
тиган загрейте зехтина, запържете в него лука и чесъна на средна температура до
златисто. Добавете зелените подправки и паприката и разбъркайте добре. След
това сложете рибата и брашто, ако е останало след овалването й и пържете с
разбъркване 5 минути. Постепенно налейте бульона и оставете да кипне, като
разбърквате. Подправете със сол и пипер и варете с капак 15 минути.
През това време препечете 4-те филии хляб и ги сложете в 4 купи за супа. В
готовата супа сложете лимоновия сок, разбъркайте и залейте хляба с нея.
Сервирайте веднага.
Португалска писия
Ето как просто португалците поднасят вкусната, но грозна риба с древно
лице.
Продукти:
1 малка ситно нарязана главичка лук
3 обелени и нарязани на резени домата /или чери/
25 г краве масло
8 филета от писия
60 мл бяло вино
сол и пипер
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. В тиган с маслото запържете за няколко
минути доматите и лука и ги сипете в намаслен огнеупорен съд. Прегънете всяко
филе на три, сложете ги в доматите и ги понаместете между тях добре, после
залейте с виното. Подправете със сол и пипер и запечете в средата на фурната 25
минути.
Задушена сепия
Това е едно от нещата, които португалците могат най-добре.
Продукти:
2 с.л. зехтин
1 ситно нарязана голяма глава лук
1 пресована скилидка чесън
700 г сепия, изчистена и нарязана на хапки
4 домата на кубчета
1 ч.л. паприка /лют червен пипер/
сол
2 големи картофа, обелени и нарязани на кубчета
1 с.л. винен оцет
Приготвяне:
Загрейте зехтина в тиган и сложете лука и чесъна за 5 минути да омекнат,
докато се сотират. Прибавете сепията, доматите, паприката, солта и достатъчно
вода да покрие продуктите, оставете да кипне. Намалете огъня и задушавайте под
капак поне час и половина, като бъркате от време на време и доливате вода при
нужда.
След това сложете картофите, объркайте добре и продължете готвенето още
половин час под капак.
Преди да сервирате, сложете оцета.
Пири – пири сос
Този сос е шарената сол на португалеца.
Продукти:
6 червени люти чушки /чили/едро нарязани
1 ч.л. едра сол /може морска/
240 мл зехтин
90 мл ябълков оцет
Приготвяне:
Сложете всички съставки в буркан с добре
затваряща се капачка, и разбийте енергично няколко минути. Съхранявайте на
стайна температурае разтръсквайте всеки път преди употреба. Пири – пири издържа
така около месец.
Португалски боб - Feijoada
Приготвяне:
400 г зрял боб
1 с.л. зехтин
3 резена бекон или Linquica /заменете с пикантна наденица/, нарязани
1 голяма глава лук, нарязана
2 скилидки пресован чесън
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. канела на прах
половин ч.л. смлян бахар
половин ч.л. смлян карамфил
половин ч.л. смлян кимион
сол
Приготвяне:
Измийте боба и го накиснете със студена вода, която да го покрие около 2 –
3 см и сложете тенджерата да заври. След това махнете от огъня и оставете боба
да попива водата, покрит с капак. След това загрейте зехтина в тиган, сложете
бекона, лука и чесъна и запържете 5 минути. Прибавете доматеното пюре и подправките,
разбъркайте добре и задушете още 5 минути. Сложете сместа в тенджерата с боба и
долейте с вода – да покрие боба. Кипнете, намалете огъня на слаб и гответе
около 50 минути, като разбърквате и следите водата. Подправете със сол накрая и
сервирайте горещ.
Надя Петрова
Снимки: Дора Чепъкова
Няма коментари:
Публикуване на коментар