събота, 28 март 2015 г.

Код: Пости. Пълнени гъби с хляб и чесън

По време на пости всяка идея за подходящо ястие е добре дошла. Въображението винаги се натъква на някаква пречка да изпълним повелите на православния пост. Нека това предложение внесе разнообразие в дните преди Великден. То е лесно изпълнимо, но достатъчно вкусно, за да превърне часовете за хранене в малък празник. Ето рецептата:
Пълнени гъби с хляб и чесън
Продукти:
няколко едри свежи печурки
1-2 филии хляб, нарязан на крутони - добре е да е по-сух, ще видите защо
мащерка 3-4 щипки, ако е прясна, още по-добре
2-3 скилидки чесън, може и 2-3 стръка пресен
2-3 супени лъжици зехтин
сол 
Приготвяне:
Измийте добре печурките със студена вода и внимателно отстранете пънчетата. В купа сложете хляба, мащерката, малко сол, смачкания или нарязан ситно чесън и зехтина. Объркайте добре. Поставете гъбите в леко намазана със зехтин тавичка, пънчетата наоколо. С плънката ги напълнете и сложете в предварително загрята само отгоре фурна - 180 градуса за 10-15 минути. Тъкмо толкова е нужно, за да останат гъбите сочни, но да си пуснат сока, който пък отива директно в хлебните крутони. Заедно с чесъна, мащерката и зехтина те стават ароматни и леко запечени. Та като замирише добре и крутоните леко се зачервят, е готово.
Сервирайте със зелена салата.
Рецептата предполага импровизации, така че въображението има думата.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар