сряда, 18 март 2015 г.

Паста ал аматричана - Кухнята на Рим – Sancta simplicitas


Ястието е от Аматриче – град на границата между областите Лацио /в която е Рим/ и Абрузи, на 80 мили от Рим. В неделята след 15 август в градчето се сервира въпросното ястие под звуците на фанфари по време на местните тържества. Fer Agosto е един от най-празнуваните италиански празници – не се работи и всички празнуват в провинцията при своите възрастни близки. Нещо като нашите сборове. Този сос е сред любимите на римляните, а днес всеки втори турист поръчва точно това.
Главен герой в това знаменито римско ястие са свинските бузи – пушени и леко подлютени, навремето са били основна храна за бедната половина на Световния град. Ако не може да ги откриете, може да се заменят с бекон или още по-добре – с пушени ребърца.
Продукти:
1 средна глава лук, ситно нарязана, 2-3 скилидки чесън, също нарязан, 200 г фино нарязани
свински бузи /бекон или гърди/, 3 с.л. зехтин или краве масло, 2 консерви домати /общо 800 г/, половин люта чушка, ситно нарязана, сол и прясно смлян чер пипер, четвърт чаша настъргано сирене Пекорино /Пармиджано или друг твърд кашкавал/, 1 пакет паста – букатини, талятеле, пенне или спагети – вид, който да поема добре соса
Приготвяне:
Разтопете маслото в голям тиган на средна температура и сотирайте в него лука и чесъна 2-3 минути. Прибавете чушката и бузите /бекона, гърдите/ – около 3-4 минути – колбасът да стане леко хрупкав. Сложете водата за пастата да кипне. В тигана през това време добавете доматите и гответе на среден огън 10-15 минути, като внимавате да не загори. Прибавете сол на вкус, но внимателно – месото е солено, както и сиренето. През това време варите пастата. Както е готова, я изцедете от водата и я сложете в купата за сервиране или направо в дълбокия тиган при соса, прибавете сиренето. Разбъркайте добре и сервирайте.
Това е една от любимите рецепти на семейството и приятелите ми – бърза, семпла и стопля сърцето.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар