Тази рецепта е не само за
рибарите, но и за онези, които не могат да се въздържат да купуват, когато
минат край рибарски магазин. Тя е много лесна за приготвяне и прекрасния вкус и
аромат на рибата идва от зеленчуците, с които е овкусена.
Продукти:
5 пъстърви /в случая, обаче нека
да са толкова, колкото на вас са ви нужни/
50 г краве масло
връзка дивисил или магданоз
2 тиквички
2 – 3 глави лук
сол и чер пипер на вкус /може
вместо пипера да използвате смлян кориандър/
за гарнитурата:
5 – 6 сварени картофа
главичка лук
няколко стръка магданоз
сос песто по селски:
връзка пресен босилек
10-тина орехови ядки
4 – 5 скилидки чесън
олио
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките и лука и с
малко водичка ги запечете в голяма тава във фурната за 10-тина минути. През
това време подгответе пъстървите – измийте и изчистете добре, сложете във всяка
по 1 парченце краве масло и нарязаната зелена подправка – да стоят в корема на
рибата стабилно. Ако искате, може да закрепите нещата с клечка за зъби.
Извадете тавата от фурната и разположете пъстървите между зеленчуците, като ги
подправите със солта и пипера. Печете на 200 градуса – докато кожата на
пъстървата се отдели и зачерви добре, а зеленчуците останат на масло.
Докато фурната пече, направете
гарнитурата – класическа картофена салата и селското песто: в хаванче сложете
накъсани листата на босилека и ги счукайте на кашичка. Добавете чесъна – нека и
той да стане почти като крем. Признавам, че пада яко чукате, обаче ако имате
пасатор, ще си го спестите. Следват орехите /за разлика от кедровите в песто
дженовезе тук са нашенски тазгодишни, най-добре обелени/, които също счуквате с
останалите продукти. Накрая на тънка струйка налейте и малко олио, подправете
леко със сол. Не слагайте много олио – орехите са мазни, както и босилека и
чесъна.
Гарнирайте изпечената пъстърва
със зеленчуците, лъжица картофена салата и топка от селското песто.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар