понеделник, 24 март 2014 г.

Пъстърва по селски с домашно песто


Тази рецепта е не само за рибарите, но и за онези, които не могат да се въздържат да купуват, когато минат край рибарски магазин. Тя е много лесна за приготвяне и прекрасния вкус и аромат на рибата идва от зеленчуците, с които е овкусена.
Продукти:
5 пъстърви /в случая, обаче нека да са толкова, колкото на вас са ви нужни/
50 г краве масло
връзка дивисил или магданоз
2 тиквички
2 – 3 глави лук
сол и чер пипер на вкус /може вместо пипера да използвате смлян кориандър/
за гарнитурата:

5 – 6 сварени картофа
главичка лук
няколко стръка магданоз
сос песто по селски:
връзка пресен босилек
10-тина орехови ядки
4 – 5 скилидки чесън
олио
сол на вкус
Приготвяне:
Нарежете тиквичките и лука и с малко водичка ги запечете в голяма тава във фурната за 10-тина минути. През това време подгответе пъстървите – измийте и изчистете добре, сложете във всяка по 1 парченце краве масло и нарязаната зелена подправка – да стоят в корема на рибата стабилно. Ако искате, може да закрепите нещата с клечка за зъби. Извадете тавата от фурната и разположете пъстървите между зеленчуците, като ги подправите със солта и пипера. Печете на 200 градуса – докато кожата на пъстървата се отдели и зачерви добре, а зеленчуците останат на масло.
Докато фурната пече, направете гарнитурата – класическа картофена салата и селското песто: в хаванче сложете накъсани листата на босилека и ги счукайте на кашичка. Добавете чесъна – нека и той да стане почти като крем. Признавам, че пада яко чукате, обаче ако имате пасатор, ще си го спестите. Следват орехите /за разлика от кедровите в песто дженовезе тук са нашенски тазгодишни, най-добре обелени/, които също счуквате с останалите продукти. Накрая на тънка струйка налейте и малко олио, подправете леко със сол. Не слагайте много олио – орехите са мазни, както и босилека и чесъна.
Гарнирайте изпечената пъстърва със зеленчуците, лъжица картофена салата и топка от селското песто.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар