сряда, 12 март 2014 г.

Фетучини Алфредо - едно от чудесата на Рим са създадени con amore


Това е една истинска римска рецепта – не е трудна и е наистина калорична. Фетучини Алфредо – паста, направена от фетучини, пармиджано, краве масло и сметана. За последното пак ще говорим. Та като се разтопят сирената и маслата, обгръщат с гъст, ароматен и калоричен крем фетучините. Ястието носи името на италиански ресторантьор, но е много популярно в Америка, където към горните съставки слагат магданоз, чесън, скариди или пилешко.
Въпросната паста с кашкавал и масло има дълга история както в Италия, така и извън нея. Алфредо ди Лелио, ресторантьорът – създател, я популяризира сред американските туристи със собственото си име и неповторим спектакъл при сервирането й, което просто я превръща в една италианска опера.
Историята разказва, че ястието е създадено от ди Лелио в неговия ресторант Алфредо алла
Скрофа през 1914 като вариант на фетучини ал буро, известна италианска рецепта. При нея маслото се прибавя преди и след като фетучините се слагат в купата за сервиране и това се нарича doppio burro – двойно масло. Оригиналният принос на ди Лелио е да увеличи количеството на маслото в съда, т. е. да се напоят с масло още повече – това той нарича triplo burro – тройно масло. Чудите се защо му било нужно това. Ами ето ви опера, аморе, италиано – измислил това за бременната си женица, която много повръщала. Явно загрижен за нея и бъдещия си наследник, той решил да слага здрава подсилка в храната й. След като тя отново почнала да яде, Алфредо прибавил новото ястие към менюто на ресторанта си. Почит и уважение на такива съпрузи, нали дами?
Ето как един уважаван колега тълкува рецептата: “Всеки турист асоциира фетучини Алфредо с Рим, макар че същото се казва талятели в Болоня. Но приготвянето на фетучините е много римско нещо със своята свещена простота. Нищо не правиш освен да прибавиш настърган кашкавал и масло – много масло. Това прави ястието златно на цвят”.
Кой е Алфредо? На първо място – готвач с опит, който предложил това красиво ястие през 1914-та в ресторанта си. Загрижен съпруг, върнал апетита на бременната си съпруга с яйчената си паста, пармиджано и масло, приготвена по римската готварска традиция, синоним на която е простотата.
Но също и екстравагантен италианец – готвач, който лично сервирал на клиентите тънките си като хартия фетучини със златни вилици, подарени му на времето от не по-малко златните звезди на нямото кино Мери Пикфорд и Дъглас Феърбанкс. Ето за този “оперен” спектакъл Алфридо останал в историята. През 50-те и 60-те Холивуд преоткрива Рим. Папараците се скъсват да снимат актьори като Тайрон Пауър, Ава Гарднър, Ричард Бъртън, Лиз Тейлър и София Лорен пред чинии с фетучини Алфредо, с което направили ресторанта световноизвестен. Днес ресторантът се управлява от внука на Алфредо и златните вилици все още се използват при специални случаи.
Кулинарният писател Самюъл Чембърлейн срещнал Алфредо в Италия в края на 50-те. Описва
го като великият Алфредо, шоумен пар екселанс, който кара безброй очаровани и гладни туристи да възприемат красотата, седнали пред чиния гореща паста. Кралят на пастата отново е в играта /Алфредо – пенсионер се отказва от стоенето вкъщи/ и открива нов ресторант, в който размахва златната вилица и лъжица, а неговите Maestosissime Fettuccine allAlfredo са най-царственото нещо без съмнение. Според него ресторантът му трябва да бъде посетен поне веднъж, за да види човек този възрастен, мелодраматичен добродушен човек в действие.
Ако вярваме на Ню Йорк Таймс, ресторантът на ди Лелио става известен когато златната двойка на нямото кино спират там да похапнат и се влюбват във фетучините Алфредо по време на медения им месец през 1927 г. За да изразят своето задоволство, те му подаряват въпросните митични златни вилица и лъжица, както и снимка, на която папкат точно това в същия ресторант. Собственикът гордо закача снимката на стената на малкия си ристоранте. А когато младоженците Мери и Дъглас се връщат в Холивуд, сервират точно това ястие на близки и приятели. Мълвата бързо тръгва и ето – Америка е в плен на фетучините.
Като се пенсионира през 1938, Алфредо продава бизнеса си заедно със снимките на дядото на Марио Мозети. Той запазва всичко така, включително и менюто. За завръщането на големия готвач вече говорихме, но това не е краят на историята. Напротив – има истинска експанзия – в Ню Йорк са открити два ресторанта през 70-те години, а днес в Америка фетучини Алфредо се сервират навсякъде.
Разбира се има вариации на рецептата, които смъкват цената, но лошото е, че и качеството отива надолу. Например да се ползват по-евтини сирена вместо Пармиджано – Реджано, някои даже в сиренето слагат брашно, за да лепне. За да ги използват пък като гарнитура, отгоре слагат пилешко и зеленчуци.  
А сега – оригиналната рецепта
Надя Петрова

2 коментара:

  1. HISTORY OF ALFREDO DI LELIO CREATOR IN 1908 OF “FETTUCCINE ALL’ALFREDO”, NOW SERVED BY HIS NEPHEW INES DI LELIO, AT THE RESTAURANT “IL VERO ALFREDO” – “ALFREDO DI ROMA” IN ROME, PIAZZA AUGUSTO IMPERATORE 30

    With reference of your article I have the pleasure to tell you the history of my grandfather Alfredo Di Lelio, who is the creator of “fettuccine all’Alfredo” in 1908 in restaurant run by his mother Angelina in Rome, Piazza Rosa (Piazza disappeared in 1910 following the construction of the Galleria Colonna / Sordi).
    Alfredo di Lelio opened the restaurant “Alfredo” in 1914 in Rome, after leaving the restaurant of his mother Angelina.
    In 1943, during the war, Di Lelio sold the restaurant to others outside his family.
    In 1950 Alfredo Di Lelio decided to reopen with his son Armando his restaurant in Piazza Augusto Imperatore n.30 "Il Vero Alfredo" (“Alfredo di Roma”), whose fame in the world has been strengthened by his nephew Alfredo and that now managed by his nephew Ines, with the famous “gold cutlery” (fork and spoon gold) donated in 1927 by two well-known American actors Mary Pickford and Douglas Fairbanks (in gratitude for the hospitality).
    See also the website of “Il Vero Alfredo”
    I must clarify that other restaurants "Alfredo" in Rome do not belong to the family tradition of "Il Vero Alfredo – Alfredo di Roma" in Rome.
    I inform you that the restaurant “Il Vero Alfredo –Alfredo di Roma” is in the registry of “Historic Shops of Excellence” of the City of Rome Capitale.
    Best regards Ines Di Lelio

    ОтговорИзтриване
  2. Thank you for the valuable information. For gourmet travelers is very important to know the exact location of the original
    Best regards

    ОтговорИзтриване