Често дори не забелязваме как зеленията
разнообразява трапезата ни, дотолкова сме свикнали с присъствието й. Защото
през пролетта всичко започва от младите връхчета на копривата, лопуша, киселеца
и спанака. А сме ги махнали, а ни е обедняло менюто. Защото на тях се крепят от
векове традиционните православни пости.
Копривата е позната на всеки от нас и като лечебно
средство – по-лесно е да се изброят болестите, при които е противопоказна,
защото тя е това, което наричаме панацея. Народната медицина я препоръчва като
средство за зарастване на рани, а също и пикочогонно, общоукрепващо,
слабително, витаминно, против треска, отхрачващо. Не е тайна и козметичният й
ефект за кожата и косата.
Копривата е герой в медицински трактати от векове.
Качествата й са обект на прочутия Салернски Кодекс на здравето, Канона на
лекарската наука на Авицена, трудовете на Гален, както и в поетическата Ода от
Мена.
Тя не е останала незабелязана и от магическата
ботаника – смята се, че ако в урината на болен човек се сложи прясна коприва и
след 24 часа тя остане зелена, той ще оздравее.
Да не говорим за Елиза, дето плете пуловери на
омагьосаните си братя – лебеди, както и за котела на вещиците от Макбет...
Все пак ще споменем и кога трябва да се избягва – през последните месеци на бременността и при тромбофлебити.
Все пак ще споменем и кога трябва да се избягва – през последните месеци на бременността и при тромбофлебити.
Иначе – в листата й витамин С е 2 пъти повече
отколкото в лимона, съдържа и витамини А, В1 и В2, минерали и доста белтъчини,
поради което е тайното оръжие на Великденския пост, понеже замества месото и
млечните произведения съвсем успешно.
Всеки от нас я познава като супа от коприва, салата, сос. Правят я на кюфтета, слагат я в баници и пирожки, омлети, а в Русия я консервират както киселото зеле.
Всеки от нас я познава като супа от коприва, салата, сос. Правят я на кюфтета, слагат я в баници и пирожки, омлети, а в Русия я консервират както киселото зеле.
Ето една много интересна идея: както е измита и
прясна, а пасирайте или минете през машинката за мелене на месо, после я смесете с поомекнало краве масло и я
мажете на препечени филийки от черен хляб. Ако замените маслото с маргарин, ще
я използвате и по време на постите.
Според готвачите копривената чорба е едно от
основните ястия на православните пости и нека се гордеем – има български
произход.
Ще ви предложа една рецепта, която изпробвах
буквално преди дни с първите пролетни стръкове коприва. Тя е вдъхновена от
италианските кулинарни традиции и адаптирана, тъй да се каже, към нашите.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар