понеделник, 17 март 2014 г.

Копривата, Елиза и вещиците


Често дори не забелязваме как зеленията разнообразява трапезата ни, дотолкова сме свикнали с присъствието й. Защото през пролетта всичко започва от младите връхчета на копривата, лопуша, киселеца и спанака. А сме ги махнали, а ни е обедняло менюто. Защото на тях се крепят от векове традиционните православни пости.
Копривата е позната на всеки от нас и като лечебно средство – по-лесно е да се изброят болестите, при които е противопоказна, защото тя е това, което наричаме панацея. Народната медицина я препоръчва като средство за зарастване на рани, а също и пикочогонно, общоукрепващо, слабително, витаминно, против треска, отхрачващо. Не е тайна и козметичният й ефект за кожата и косата.
Копривата е герой в медицински трактати от векове. Качествата й са обект на прочутия Салернски Кодекс на здравето, Канона на лекарската наука на Авицена, трудовете на Гален, както и в поетическата Ода от Мена.
Тя не е останала незабелязана и от магическата ботаника – смята се, че ако в урината на болен човек се сложи прясна коприва и след 24 часа тя остане зелена, той ще оздравее.
Да не говорим за Елиза, дето плете пуловери на омагьосаните си братя – лебеди, както и за котела на вещиците от Макбет...
Все пак ще споменем и кога трябва да се избягва – през последните месеци на бременността и при тромбофлебити.
Иначе – в листата й витамин С е 2 пъти повече отколкото в лимона, съдържа и витамини А, В1 и В2, минерали и доста белтъчини, поради което е тайното оръжие на Великденския пост, понеже замества месото и млечните произведения съвсем успешно.
Всеки от нас я познава като супа от коприва, салата, сос. Правят я на кюфтета, слагат я в баници и пирожки, омлети, а в Русия я консервират както киселото зеле.
Ето една много интересна идея: както е измита и прясна, а пасирайте или минете през машинката за мелене на месо, после я смесете с поомекнало краве масло и я мажете на препечени филийки от черен хляб. Ако замените маслото с маргарин, ще я използвате и по време на постите.
Според готвачите копривената чорба е едно от основните ястия на православните пости и нека се гордеем – има български произход.
Ще ви предложа една рецепта, която изпробвах буквално преди дни с първите пролетни стръкове коприва. Тя е вдъхновена от италианските кулинарни традиции и адаптирана, тъй да се каже, към нашите.
Паста верде с коприва
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар