петък, 19 декември 2014 г.

Късметът на къщата идва на Игнажден, носи го полезника



На 20 декември с деня, посветен на Св. Игнатий Богоносец започва за българите празнуването на Коледа и идващата Нова година.
На Игнажден се отслужва празнична литургия. Народът счита, че от този ден започват родилните мъки на Богородица.
Вечерта се прави вечеря, която е постна. На трапезата се слагат сурово жито и цели орехи. Върху опечената прясна пита или житото се забожда свещ и се запалва. Най-възрастният в семейството прекадява вечерята с тамян. Суровото жито заедно с парче от питата и орехите се прибират. Същата вечер или сутринта на другия ден с част от това кадено жито и пепел се обикаля къщата, като се посипва по земята, за да не вземат мамниците /жени, които магически обират плодородието/ берекета.
Най-характерен за Игнажден е обичаят полязване, свързан с първия влязъл вкъщи човек, който се нарича полезник. Смята се, че ако полезът на първия гостенин е добър, добра ще бъде и предстоящата година. При влизане полезникът задължително трябва да внесе нещо в дома. Домакините канят гостенина непременно да седне, за да седят кокошките в полозите и да мътят. Стопанката го посипва с пшеница, пукана царевица, орехи, боб, сушени плодове – за да има плодородие. На полезника се слага трапеза, даряват го с риза, чорапи, кърпа. Ако годината е плодородна и щастлива за споходения от него дом, стопаните могат да поканят полезника и следващата година, без  да му обясняват защо.
На Игнажден не се дава нищо назаем, за да не се даде берекета, не се ходи по съседи, за да не се пръскат кокошките. Жените нарочно навиват кълбета – за да не са запъртъци яйцата и да има много пилета. Неотродилите се  жени не работят – не перат, не предат от Игнажден до Коледа, за да раждат леко.
От Игнажден започва и събирането на коледарските дружини.

Питка за полезника

Продукти:
1 кг брашно, 1,5 чаени чаши хладка вода, по четвърт лъжичка сода и сол

Приготвяне:
Брашното заедно със содата се пресява три пъти, както е по старата народна традиция. В него се прави кладенче, в което по малко се слагат солта и водата. Омесва се твърдо тесто, питката се оформя и украсява. Пече се в силна фурна в намазана с олио тава.

Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар