От 14 ноември започват
40-дневните Коледни пости, предхождащи светлото Рождество. На сайта онези,
които са решили да постят, ще намерят рецепти и идеи, с които ще се опитаме да
направим постенето за вас не мъчително преживяване, а празник. Съобразявайки се
с християнските канони, ви предлагаме рецепти от целия свят, както и продукти,
които могат пълноценно да заменят традиционните месо и млечни произведения.
Постите са свързани със
схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те
представляват въздържание от употреба на блажни храни – месо, яйца, мляко и
млечни произведения. Започват със заговезни и завършват с причестяване. Годишно
православният християнин би трябвало да пости около 200 дни: през Великите
пости 7 седмици, през Петрови пости – от 7 до 30 дни, през Богородични пости – 14 дни,
Коледни пости – 40 дни. Освен това всяка седмица в сряда и петък.
За постите се говори още в Стария
завет. Бог препоръчва въздържанието като условие за духовно усъвършенстване.
Постът е въведен с основаването
на християнската църква. Пример за него бил самия Христос,
който постил 40 дни
в пустинята след кръщението си. Апостолите затвърдили поста сред първите
християни. А предаването на смърт на Христос и неговото разпятие, станали
съответно в сряда и петък, отговарят на седмичния пост в същите дни. Те са и
своего рода подготовка за неделния ден, в който Христос е възкръснал.
В основата на постенето са
заложени и някои практически съображения, свързани с живота на хората, които
религията е преосмислила и използвала като част от обредността. Например такова
е намаляването на консумацията на храна в период, когато не е можело тя да се
осигури в изобилие /такъв период е била пролетта, когато в примитивните
общества ресурсите са били на изчерпване/. Друго – ограничаване на ловуването в
периода на размножаване на животните. И не на последно място – периодичното
разтоварване на човешкия организъм по чисто здравословни съображения.
По традиция при православните
строгото съблюдаване на поста е най-силно през първата и последната седмица на
по-дългите пости – Великденските и Коледните. Католиците почти не постят, а при
протестантите те липсват съвсем.
Не бива постенето да се разбира
като механично лишаване от определен вид храна и напитки. Постите са време за
размисъл, за осмисляне на живота, преоценка на свършеното. Време да се покае
човек за лошите си постъпки, да потърси нов път към възвишеното и към себе си…
Каква е храната по време на пост?
Условието е просто – яде се всичко, което е от растителен произход. Това са
ядките, плодовете – пресни и сушени, които трябва да са ви винаги подръка,
защото с високата си енергийна стойност могат да ви спасят от “прегрешение” с
неподходяща за случая храна. Също маслините, зеленчуците, варивата. Всичко обаче
трябва да е приготвено с растително масло или маргарин, а не с краве масло.
Особено подходящи са пресните салатки, спанака, киселеца и копривата. Тестените
продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва
от менюто – тъкмо да направите малка пауза и да го замените с натурални сокове,
билков чай. Яжте и мед – той също помага да се засити глада.
Постенето завършва с приемане на
светото причастие. Истинските богомолци се подготвят за него от предния ден,
когато се хранят само един път и пият само вода. Това се нарича тримирене.
Постенето трае 40 дни, ако започнете от Коледните заговезни. Но може да се
пости и само една седмица, обикновено първата. В случай, че трябва да се
направи панахида за починал през първата седмица от постите, се слага риба, но
през следващите това е забранено.
И накрая – както е прието да си
пожелават християните – Леки пости!
Печени макарони по италиански
Тази рецепта на основата на
италианската кухня, като в нея не сме използвали млечни продукти и месо.
Уверяваме ви, че това не прави ястието по-малко вкусно.
Продукти:
1 пакет макарони без яйца
1 малък карфиол
1 малко броколи
2 големи моркова
3 малки патладжана
2 глави лук
200г доматено пюре
босилек
риган
смлян кориандър
сол
олио
Приготвяне:
В тенджера с неголямо количество
вода сложете да се вари накъсания на розички карфиол. След като ври 5 минути,
прибавете накъсаните броколи и варете още 5 минути. Разбъркайте 2 – 3 пъти,
карфиолът и броколите трябва да запазят формата си, но да омекнат.
В друга тенджера загрейте вода и
като заври, сложете 1 с.л. сол и макароните. Варете ги по-малко от указаното на
пакета – да останат леко сурови. Изцедете ги в гевгир, но запазете водата.
Изсипете карфиола, броколите и
макароните в голяма тава и разбъркайте.
Задушете в олио нарязаните
моркови, обеления патладжан и лука докато омекнат. Изсипете и тях в тавата и
объркайте отново.
Изсипете към сместа доматеното
пюре, стритите босилек и риган, сол и кориандър. Налейте още 50 г олио и от бульона, останал от варенето на
макароните. Объркайте всичко много добре. Две трети от сместа трябва да е
покрита с течност.
Сложете тавата в загрятата на 180
градуса фурна по средата и изключете горния реотан. Пастата трябва да се пече
около 20 минути, докато поеме течността. Не бива да се изсуши отгоре. Може да
се яде и студена.
Бихте могли накрая да поръсите
пастата с настърган кашкавал, но от растителен произход, за да спазите все пак
италианската традиция.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар