Андреевден е празник, с който се
чества денят на Свети апостол Андрей Първозвани. Отбелязва се с празнична литургия винаги на 30 ноември.
Андрей бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който
проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи -
скитите. Легендата разказва, че Андрей
е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите. Оттук и името
му Първозвани.
Разпнат е на кръст в гръцкия град Патра. Кръстът му, имащ формата на
буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". Народът
свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства колкото
едно просено зърно. Смята се, че "Андрей
прогонва зимата и дългите нощи".
На Андреевден се поднасят се блюда от бобови и житни зърна. От обредното
вариво сутринта всеки хвърля по малко в комина с пожелание за добри посеви, а
останалото изяждат. Дава се и на домашните животни и на кокошките. В Северна
България Свети Андрей се почита като господар на мечките. Според народната
легенда светецът победил мечката, впрегнал
я в рало и изорал земята. Затова Андреевден се тачи за предпазване от
мечки и носи името Мечкинден.
На този празник мъжете на подхващат рало или мотика, а жените - стан или
хурка. Вярва се, че тези които пристъпят забраните на празника, ще бъдат възмездени за греха си или от
жестоката мечка-стръвница, или от нейния ездач - суровия праведник Свети
Андрей.
Именният си ден празнуват всички, носещи името Андрей. Традиционната трапеза включва боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита.
Именният си ден празнуват всички, носещи името Андрей. Традиционната трапеза включва боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита.
Пак по това време, около Андреевден, е празника на смилянския боб, а както е известно, този боб е една от перлите на родното земеделие.
Продукти:
едър (смилянски) бял и шарен фасул 300 г (1 и половина чаени чаши),
кромид лук 150 г (2-3 глави), растително масло 60 мл (6 супени лъжици), сол,
оцет, джоджен и магданоз на вкус.
Приготвяне:
Фасулът
се почиства и измива, а после се накисва за няколко часа в подсолена вода.
Отцежда се от солената вода, отново се измива и се вари на слаб огън заедно с 1
ситно нарязана глава лук и част от растителното масло. Към края на варенето се
посолява. Прибавя се джодженът. Сварения фасул се отцежда и се поставя в
салатени чинии. Поръсва със ситно нарязаните кромид лук и магданоз и се полива
с растителното масло и оцета.
Надя Петрова
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар