петък, 28 ноември 2014 г.

Свети Андрей – господаря на мечките почитаме с боб


Андреевден е празник, с който се чества денят на Свети апостол Андрей Първозвани. Отбелязва се с празнична литургия винаги на 30 ноември. Андрей бил рибар, един от дванадесетте апостоли, брат на апостол Петър, който проповядва християнското учение сред балканските и причерноморските народи - скитите. Легендата разказва, че Андрей е първият, когото Исус Христос призовава сред апостолите. Оттук и името му Първозвани.
Разпнат е на кръст в гръцкия град Патра. Кръстът му, имащ формата на буквата Х, е известен в иконографията и средновековното изкуство като "Андреев кръст". Народът свързва Андреевден с вярването, че от него денят започва да нараства колкото едно просено зърно. Смята се, че "Андрей прогонва зимата и дългите нощи".
На Андреевден се поднасят се блюда от бобови и житни зърна. От обредното вариво сутринта всеки хвърля по малко в комина с пожелание за добри посеви, а останалото изяждат. Дава се и на домашните животни и на кокошките. В Северна България Свети Андрей се почита като господар на мечките. Според народната легенда светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята. Затова Андреевден се тачи за предпазване от мечки и носи името Мечкинден.
На този празник мъжете на подхващат рало или мотика, а жените - стан или хурка. Вярва се, че тези които пристъпят забраните на празника, ще бъдат възмездени за греха си или от жестоката мечка-стръвница, или от нейния ездач - суровия праведник Свети Андрей.
Именният си ден празнуват всички, носещи името Андрей.
Традиционната трапеза включва боб, леща, царевица, жито, фасул, нахут, прясна пита.

Пак по това време, около Андреевден, е празника на смилянския боб, а както е известно, този боб е една от перлите на родното земеделие.

Салата от едър (смилянски) зрял фасул
салата от смилянски боб
Продукти:
едър (смилянски) бял и шарен фасул 300 г (1 и половина чаени чаши), кромид лук 150 г (2-3 глави), растително масло 60 мл (6 супени лъжици), сол, оцет, джоджен и магданоз на вкус.
Приготвяне:
Фасулът се почиства и измива, а после се накисва за няколко часа в подсолена вода. Отцежда се от солената вода, отново се измива и се вари на слаб огън заедно с 1 ситно нарязана глава лук и част от растителното масло. Към края на варенето се посолява. Прибавя се джодженът. Сварения фасул се отцежда и се поставя в салатени чинии. Поръсва със ситно нарязаните кромид лук и магданоз и се полива с растителното масло и оцета.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар