вторник, 15 април 2014 г.

Еврейският празник Пасха /Песах/ и ястието пасха


Страстната седмица е свързана и по смисъл, и по време с този много древен еврейски празник. Точно в навечерието му Исус влиза на магаре в Йерусалим – така, както пишело в еврейските книги. Думата “песах”, “пасха” означава “преминаване” и отбелязва бягството на еврейския народ от Египет, описано в Библията като “Изход”. Евреите в Египет били роби и избягвайки оттам, станали свободни. На този празник древните юдеи чествали и скотовъдите. Исус пък чрез възкресението си преминал от царството на мъртвите в царството на вечния живот, а също и от земята на небето. Така Възкресението и Пасха се свързали по смисъл. А двата празника – на евреите и на християните винаги са близо по време един с друг, както е и в Библията.

Сирните пасхи са старинно блюдо, запазено и до днес в традиционната еврейска кухня. То се приготвя от извара, смесена с мляко, сметана и масло, понеже е било традиционно за Песах – деня на скотовъдите. Освен това сладката пасха много добре се съчетава с вкуса на козунаците, а солената – с варените яйца. В началото ви предлагаме две рецепти за

Лесна пасха

Продукти:
0,500г извара, 100г краве масло, непълна чаена чаша пудра захар, 50г стафиди, белени бадеми за украса, 2 пакетчета ванилия.

Приготвяне:
Изварата ароматизираме с ванилията. Измиваме стафидите и оставяме да омекнат във водата.
Омекналото масло разбиваме с пудра захар.
Изварата прибавяме постепенно към маслото и накрая слагаме стафидите. Добре разбитата смес слагаме в подходяща купа и украсяваме с бадемите.

В Русия пасхата е едно от задължителните ястия на празничната православна трапеза. Ето една класическа рецепта за

Руска пасха

Продукти:

1 кг кашкавалена прясна извара, 5 яйчни жълтъка, 200 г краве масло, 250 г сметана, 300 г захар, 1 ванилия, 100 г стафиди, 100 г бадеми

Приготвяне:

Разбивайте с тел жълтъците и захарта до побеляване, след това добавете сметаната и загрейте леко, за да се разтопи захарта, но без да кипва. Бадемите обелете и нарежете на ситно, може да са и лешници. Изварата претрийте през сито. В горещата смес от яйцата, захарта и сметаната добавете маслото и разбърквайте докато се получи еднородна консистенция. Добавете изварата, бадемите, стафидите, ванилията, объркайте много добре и сложете в гевгир, постлан с платнена кърпа. Отгоре сложете нещо, което да играе формата на преса и оставете в хладилника за 6 – 8 часа, за да се отцеди суроватката. Объртене върху чиния за сервиране и украсете по ваш вкус.

Може да приготвите и солена пасха вместо сладка, ето идея, която може да дообогатите.

Солена пасха

Продукти:
 
половин кг кашкавалена извара
4 с.л. кисело мляко
1 кафена чашка олио (или 4 - 5 с.л. майонеза)
1 с.л. сол
1 ч.л. червен пипер
1 к.л. черен пипер
3-4 скилидки чесън
1 главичка (средна) кромид лук
 половин кафена лъжичка кимион
1 с.л. чубрица

Приготвяне:

В купа се слагат всички продукти и се разбива много добре с миксер, като чесънът и лукът трябва предварително да бъдат настъргани. По желание може да се добави или махне някоя от подправките, както и да се променят съотношенията им. Идеално е както за предястие, особено в комбинация с варените яйца.
След като е готов, в пастета може да се сложат нарязани на ситно кисели краставички, нарязани маслини, пресни репички и други неща по ваше желание.
 
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар