Страстната седмица е свързана и
по смисъл, и по време с този много древен еврейски празник. Точно в навечерието
му Исус влиза на магаре в Йерусалим – така, както пишело в еврейските книги.
Думата “песах”, “пасха” означава “преминаване” и отбелязва бягството на
еврейския народ от Египет, описано в Библията като “Изход”. Евреите в Египет
били роби и избягвайки оттам, станали свободни. На този празник древните юдеи
чествали и скотовъдите. Исус пък чрез възкресението си преминал от царството на
мъртвите в царството на вечния живот, а също и от земята на небето. Така
Възкресението и Пасха се свързали по смисъл. А двата празника – на евреите и на
християните винаги са близо по време един с друг, както е и в Библията.
Сирните пасхи са старинно
блюдо, запазено и до днес в традиционната еврейска кухня. То се приготвя от
извара, смесена с мляко, сметана и масло, понеже е било традиционно за Песах –
деня на скотовъдите. Освен това сладката пасха много добре се съчетава с вкуса
на козунаците, а солената – с варените яйца. В началото ви предлагаме две
рецепти за
Лесна пасха
Продукти:
0,500г извара, 100г краве
масло, непълна чаена чаша пудра захар, 50г стафиди, белени бадеми за украса, 2
пакетчета ванилия.
Приготвяне:
Изварата ароматизираме с
ванилията. Измиваме стафидите и оставяме да омекнат във водата.
Омекналото масло разбиваме с
пудра захар.
Изварата прибавяме постепенно
към маслото и накрая слагаме стафидите. Добре разбитата смес слагаме в подходяща
купа и украсяваме с бадемите.
В Русия пасхата е едно от задължителните ястия на празничната православна трапеза. Ето една класическа рецепта за
Руска пасха
Продукти:
1 кг кашкавалена прясна извара, 5 яйчни жълтъка, 200 г краве масло, 250 г сметана, 300 г захар, 1 ванилия, 100 г стафиди, 100 г бадеми
Приготвяне:
Разбивайте с тел жълтъците и захарта до побеляване, след това добавете сметаната и загрейте леко, за да се разтопи захарта, но без да кипва. Бадемите обелете и нарежете на ситно, може да са и лешници. Изварата претрийте през сито. В горещата смес от яйцата, захарта и сметаната добавете маслото и разбърквайте докато се получи еднородна консистенция. Добавете изварата, бадемите, стафидите, ванилията, объркайте много добре и сложете в гевгир, постлан с платнена кърпа. Отгоре сложете нещо, което да играе формата на преса и оставете в хладилника за 6 – 8 часа, за да се отцеди суроватката. Объртене върху чиния за сервиране и украсете по ваш вкус.
Може да приготвите и солена пасха вместо сладка, ето идея, която може да дообогатите.
Солена пасха
Продукти:
половин
кг кашкавалена извара
4 с.л.
кисело мляко
1
кафена чашка олио (или 4 - 5 с.л. майонеза)
1 с.л.
сол
1 ч.л.
червен пипер
1 к.л.
черен пипер
3-4
скилидки чесън
1
главичка (средна) кромид лук
половин кафена лъжичка кимион
1 с.л.
чубрица
Приготвяне:
В купа
се слагат всички продукти и се разбива много добре с миксер, като чесънът и лукът
трябва предварително да бъдат настъргани. По желание може да се добави или
махне някоя от подправките, както и да се променят съотношенията им. Идеално е
както за предястие, особено в комбинация с варените яйца.
След
като е готов, в пастета може да се сложат нарязани на ситно кисели краставички,
нарязани маслини, пресни репички и други неща по ваше желание.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар