вторник, 8 април 2014 г.

Левурдата – още едно уникално допълнение към храната през пролетта


Преди няколко дни си вървя през пазара – признавам, че това е сред любимите ми неща, човек винаги излиза оттам с нещо интересно, и гледам на една сергия продават левурда. А това е верен знак, че е пролет. Веднага закупих колкото можах – жената го брала в Габровския Балкан, то не е лесно да го намериш и бегом вкъщи да изпробвам. Но първо почетох и ето какво открих:
Левурдата е просто другото популярно име на дивия чесън.
Това са зелени дълги листа, много приличащи на листата на момината сълза (които пък са доста отровни) и са с много приятен вкус на пресен чесън, но по-слаб от този на истинския. Много полезно растение е и като лечебно - сваля холестерола и високото кръвно налягане, действа изключително добре при белодробни и астматични проблеми.
Бере се от средата на април до първите дни на май, т.е., докато цъфне /какъв късмет, че съм хванала сезона!/.
Няма по-добро средство за изчистване на черния дроб от токсини пролетно време.
Има приятно горчив вкус, става на салата, обикновено смесена с марулка и зелен лук, разбира се, може и с чесън...
Левурдата е диво растение и го има в Средна и Югозападна Европа, Средиземноморието, Скандинавия, Мала Азия. Чувала бях, че много го ядат в Сибир. Предпочита да е близо до реките, блатата, в широколистни и иглолистни гори, като прави туфи /много удобно, ако реши човек да я бере/.
Бере се от екологично (или поне относително) чисти места, а не покрай пътища с натоварено движение на коли и изпарения от началото на април до края на май.
Много е богата на витамини. Какъв късмет, че се яде през пролетта, когато те и без друго не достигат. Съдържа масла, каротин, фитонциди. Действа добре против треска, от древни времена се знае че е противосклеротично средство. Убива холестерола в излишък, подобрява храносмилането и сърдечната дейност, действа добре и при ревматизъм.
Като подправка се използват дръжките и листата, но и луковицата. Слага се в салати, баници, като подправка за месни, рибни и зеленчукови ястия. Подобрява вкуса на дивеча. Разбира се, яде се и сурова предимно в салати.
Левурда салата
1 – 2 връзки левурда
1 краставица
1 – 2 сварени яйца
Приготвяне:
Левурдата се измива, нарязва и смесва с нарязаната краставица и яйцата. Посолява се и се подправя със сметана или кисело мляко. 
 Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар