Преди
няколко дни си вървя през пазара – признавам, че това е сред любимите ми неща,
човек винаги излиза оттам с нещо интересно, и гледам на една сергия продават левурда.
А това е верен знак, че е пролет. Веднага закупих колкото можах – жената го
брала в Габровския Балкан, то не е лесно да го намериш и бегом вкъщи да
изпробвам. Но първо почетох и ето какво открих:
Левурдата е просто другото популярно
име на дивия чесън.
Това са зелени дълги листа, много приличащи на листата на момината сълза (които пък са доста отровни) и са с много приятен вкус на пресен чесън, но по-слаб от този на истинския. Много полезно растение е и като лечебно - сваля холестерола и високото кръвно налягане, действа изключително добре при белодробни и астматични проблеми.
Бере се от средата на април до първите дни на май, т.е., докато цъфне /какъв късмет, че съм хванала сезона!/.
Няма по-добро средство за изчистване на черния дроб от токсини пролетно време.
Има приятно горчив вкус, става на салата, обикновено смесена с марулка и зелен лук, разбира се, може и с чесън...
Това са зелени дълги листа, много приличащи на листата на момината сълза (които пък са доста отровни) и са с много приятен вкус на пресен чесън, но по-слаб от този на истинския. Много полезно растение е и като лечебно - сваля холестерола и високото кръвно налягане, действа изключително добре при белодробни и астматични проблеми.
Бере се от средата на април до първите дни на май, т.е., докато цъфне /какъв късмет, че съм хванала сезона!/.
Няма по-добро средство за изчистване на черния дроб от токсини пролетно време.
Има приятно горчив вкус, става на салата, обикновено смесена с марулка и зелен лук, разбира се, може и с чесън...
Левурдата е
диво растение и го има в Средна и Югозападна Европа, Средиземноморието, Скандинавия,
Мала Азия. Чувала бях, че много го ядат в Сибир. Предпочита да е близо до
реките, блатата, в широколистни и иглолистни гори, като прави туфи /много
удобно, ако реши човек да я бере/.
Бере се от екологично (или поне относително) чисти места, а не покрай пътища с натоварено движение на коли и изпарения от началото на април до края на май.
Бере се от екологично (или поне относително) чисти места, а не покрай пътища с натоварено движение на коли и изпарения от началото на април до края на май.
Много е
богата на витамини. Какъв късмет, че се яде през пролетта, когато те и без
друго не достигат. Съдържа масла, каротин, фитонциди. Действа добре против
треска, от древни времена се знае че е противосклеротично средство. Убива
холестерола в излишък, подобрява храносмилането и сърдечната дейност, действа
добре и при ревматизъм.
Като подправка се използват дръжките и листата,
но и луковицата. Слага се в салати, баници, като подправка за месни, рибни и
зеленчукови ястия. Подобрява вкуса на дивеча. Разбира се, яде се и сурова
предимно в салати.
Левурда салата
1 – 2 връзки левурда
1 краставица
1 – 2 сварени яйца
Приготвяне:
Левурдата се измива, нарязва и смесва с нарязаната
краставица и яйцата. Посолява се и се подправя със сметана или кисело мляко.
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар