четвъртък, 17 април 2014 г.

За най-ортодоксалните православни – гърците очакването на Великден е мечта за празничната трапеза


Православната Пасха – най-важният религиозен празник за южните ни съседи, идва заедно с аромата на пролетта, възраждането на природата и покритата с цветя земя.
Много са традициите, свързващи поколенията, които се отнасят до празнуването на Възкресение. Той е и най-свещеният и разточително отбелязван гръцки празник. По стара традиция голямо значение по време на празнуването има великденската трапеза. Затова сме тук.
Възкресението е предшествано както и при нас от 40-дневни пости. По три дни всяка седмица
до Цветница гърците постят. На Цветница като нас хапват риба. После следва Страстната седмица, по време на която въобще не помислят за храна от животински произход – ни месо, ни млечни продукти, риба и пилешко. Разрешава се обаче яденето на морски дарове – калмари, октоподи и раци. В събота преди празника гъркините готвят здравата – всичко, което ще бъде сервирано на празничната маса е готово и се носи в църква, за да бъде осветено от попа.
Домакинята започва подготовката с чистене – нищо ново под слънцето, после за развлечение изпича пасхалните краваи и хляба и боядисва яйца. Главната й грижа обаче е да направи задължителната пасхална супа, наречена магерица.
По време на цялата страстна седмица църквите са пълни с хора. В събота срещу неделя в полунощ зазвъняват камбаните и вярващите със запалени свещи в ръка тичат към приготвените вкъщи маси. Започват с магерицата, после се чукат с яйца, а отвсякъде се чува “Христос воскресе”, обаче на гръцки.
Главното угощение в неделя е печеното агне на шиш. Почват да го готвят от ранна утрин и шишовете се въртят във всеки двор бавно и тържествено, покрай тях и кокореците – ароматът на агнешко печено просто се носи на талази из цяла Гърция.
Днес сме подбрали за вас няколко от най-типичните и вкусни рецепти на гръцкото Възкресение. Сервирайте заедно с тях и изобилие от зелени салати – сега им почва сезона. На масата трябва да има хубаво червено вино или рецина.
А ако ви поканят на Великден в гърция, не се колебайте. Ще получите несравнимо с нищо друго удоволствие не само от традициите и храната, но и от песните и танците, разговорите с чаша вино край огъня, над който се пече агнето.
Ще започнем с една супа, която се яде на Велики четвъртък.
Тахиносупа

Тахини е сусамена паста, която гърците слагат в супи, пайове и апетитки.
Продукти:
4 чаши вода
3 с.л. дългозърнест ориз
половин чаша тахини
сока от 2 лимона
сол и прясно смлян чер пипер
Приготвяне:
Налейте водата в тенджера и оставете да заври. Прибавете ориза и го варете 15-тина минути. В купа смесете тахини, лимоновия сок и 3 с.л. студена вода и объркайте. После прибавете сместа в тенджерата, разбъркайте добре и оставете на огъня още 5 минути. Подправете със сол и пипер.
Пасхални кравайчета
Имат портокалов вкус и се пекат специално за празника из цяла Гърция.
Продукти:
3 яйца
чаша и половина захар
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
половин ч.л. сол
половин чаша мляко
половин чаша портокалов сок
настърганата кора на 1 портокал
200 г маргарин
2 пакетчета ванилия
брашно – кило и половина
Приготвяне:
Смесете яйцата със захарта, маргарина, содата, солта, млякото, портокаловия сок, кората и ванилията. Разбъркайте и слагайте по малко брашно, месете докато се получи еластично тесто.
Оставете го да почине 15 минути на топло. На постлана с хартия за печене тава наредете кравайчетата, направени от тестото. Те могат да са с формата на гевречета, елипси – както решите. Намажете ги с разбито яйце и ги изпечете 15-тина минути на 180 градуса.
Иде ред на прочутата среднощна супа –
Магерица

С нея гърците тържествено отбелязват края на дългите пости. Тя е първото нещо, на което се нахвърлят след великденската литургия.
Продукти:
1 комплект агнешки дреболии
сока от 3 лимона
сол
6 стръка фино нарязан пресен лук
25 г краве масло
крехката част на 2 салати – нарязана
чаена чаша нарязан пресен копър или фенел, може и магданоз
литър и половина гореща вода
сол и чер пипер
60 г ориз
за соса Авголемоно:
2 яйца
сока от 2 лимона
Приготвяне:
Изчистете и измийте добре дреболиите, обработете ги и със сол и лимонов сок и отново ги измийте. Нарежете ги на ситно. В голяма тенджера сотирайте лука в маслото, след което прибавете дреболиите и запържете няколко минути, като разбърквате. Прибавете салатата и пресните подправки и сотирайте още няколко минути. След това налейте водата, подправете и варете с капак половин час. Като мине, сложете ориза и варете още 10 минути. Махнете супата от огъня и я оставете да изстива 10 минути. През това време направете Авголемоно – разбийте много добре яйцата и лимоновия сок. Прибавете го в супата внимателно, с бъркане, да не се пресече и дръжте 2 минути на слаб котлон. Сервирайте гореща.
Следва любимото мезе на гърците, приготвяно докато чакат агнето да се опече –
Кокореци
Продукти:
Агнешки дреболии от няколко агнета, включително бели бъбреци, шарденчета и чревца
Риган
Сол и пипер
Зехтин
Приготвяне:
Измийте дреболиите много добре и ги нарежете на малки парчета, но достатъчно големи да се набодат на шиш. Измийте чревцата и шарденчетата отвън и отвътре, като ги оставите цели. Пригответе сувла – шишовете. Набодете на тях дреболиите и после  всяко шишче увийте с чревца, като краищата им прикрепете за шиша. Важно е дреболиите да не се виждат и да са покрити добре. Подправете със сол, пипер и риган. Подгответе огън и изпечете кокореците от всички страни, докато станат златисти и хрупкави. Като ги сервирате, нарежете и ги полейте леко със зехтин.
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар