петък, 11 април 2014 г.

Лазаровден и Цветница – Великден чука на вратата


Лазаровден се празнува в предпоследната събота преди Великден. С него започва отбелязването на най-големия християнски празник.  
Най-хубавата библейска приказка е възкресението на Лазар, последното чудо, с което Христос демонстрира бъдещото си Възкресение. Историята е позната на всички - тези, които не вярвали на думите, повярвали на делата му.
Лазаровата събота е един от най-драматичните, поетични и символични пролетни народни обичаи. Още през постите младите моми и момичетата започват да се готвят за лазаруването, като се групират по възраст и по чети. Облечени празнично,лазарките обикалят къщите в събота от обяд и неделя до обяд, като влизат във всяка къща и пеят песен на всеки член от семейството. Играят несключено лазарско хоро. Стопаните ги даряват с яйца, които една от лазарките слага в кошничка – така събират яйца за Великден. Големите лазарки ходят и в неделя по кръчми и дюкяни, на хорото и пеят на събраните там мъже.Накрая си разделят подареното и си устройват трапеза в дома на водачката.
Понеже има вярване, че на Връбница разпускат мъртвите, в събота се прави Лазарова задушница.
Жените приготвят жито и раздават осветеното от свещеник за бог да прости, прекадяват и преливат гробовете.
Предлагаме ви рецепта за сладкиш, подходящ за раздаване по време на
великденските пости.
Лазаров кекс
Продукти:
1 бурканче конфитюр
половин ч.ч. захар
1 ч.ч. топла вода
половин ч.ч. олио
3 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
настъргана кора от лимон, ромова есенция
половин ч.ч. едро начупени ядки
Приготвяне:
В голяма купа се смесват наведнъж всички продукти, объркват се добре и сместта се изсипва в намазана с олио форма. Пече се 1 час във фурна на 180 градуса.
На следващия ден, неделята преди Възкресение се чества тържественото влизане на Исус в Иерусалим. 
В старите еврейски книги пишело, че евреите дълго време ще бъдат управлявани от неприятелите си – римляните, но после ще дойде последният израилтянски цар и ще влезе в Иерусалим, възседнал магаре, така, както техните царе винаги влизали в този град. Исус тръгнал от селото на Лазар към Иерусалим, където след няколко дни почвала Пасха. В едно близко село той казал да му доведат магаре, което досега никой не е яхал. Учениците му разбрали, че Исус е този цар, за когото се говорело в книгите. Исус се качил на магарето, а учениците му постлали пътя, по който минавал с палмови клонки като благодарност. Като символ на тази благодарност у нас служат върбовите клонки, затова и празникът се нарича Връбница. Връбница е голям църковен празник.
Всички ходят на тържествената служба в църква, откъдето си вземат “четени” върбови клончета.
В някои краища правят от тях венче. Вярва се, че то е свещено и лекува болест и уроки.
Този ден у нас се нарича още Цветница.
Много хора у нас празнуват на него своя имен ден. Това са всички жени, деца и мъже с име на цвете или дърво. Въпреки че са пости, на този тържествен празник църквата позволява по изключение да се яде риба. С празнуването на Лазаровден и Цветница миряните се подготвят за големите великденски празници.
Ще ви предложим рецепта за риба, която може да приготвите бързо след църква на Цветница.
Една особено успешна рецепта за

Паниран хек
Продукти:
Около 600 г филета от хек
За панировката:
2 яйца
лимонтозу – на върха на ч.л
2 – 3 с.л. ракия
2 – 3 с.л. брашно
чер пипер, сол на вкус
Приготвяне:
Белтъците се отделят и заедно с лимонтозуто се разбиват на сняг. Към жълтъците в друг съд се прибавят 2 – 3 с.л. вадя, сол, пипер и ракията и се разбиват добре. След това се прибавя брашното. Към тази смес постепенно с лъжица се прибавят белтъците и леко се объркват.
Нарязаният на порции хек се панира в сместа и се пържи до златисто в голямо количество сгорещено олио.
Последните дни на Христос, неговата смърт и Възкресение  християните започват да честват от понеделника след Цветница. Тази седмица се нарича Велика, страстна седмица, а всеки ден от нея е велик, понеже е наситен със спомените за страданията на Христос до възкресението му. Христовите мъки се преживяват и от миряните в църква, където през тази седмица службите са особено тържествени и
официални. Празничната подготовка за Великден е свързана с много обичаи и е строго определена по дни.
Първите три – понеделник, вторник и сряда са наречени за почистване на къщата, миене и къпане на децата, което се прави за здраве. През тези дни трябва да завърши подготовката на дома за посрещането на светлите празници.
Надя Петрова


Няма коментари:

Публикуване на коментар