Отдавна се бях наканила да ви представя най-модерната в момента етно кухня
– тази на Тайланд. На мъжете въпросната дестинация е позната предимно поради
екзотичните масажи, изпълнявани от екзотично млади жени. Време е да им покажем,
че екзотично могат да се почувстват и като хапнат нещо по-екзотично, нещо като
днешната рецепта. Но първо да поговорим малко за тай кухнята, както е известна
по целия свят.
Защо в последните години тя е една от най-предпочитаните в света? Основна
нейна характеристика е използването на растения и подправки и що се отнася до
последните, някои от тайландските ястия са много люти, но това не означава, че
всички са такива. Освен да дават вкус и аромат на ястията, растенията имат и
терапевтична роля. Като прибавим факта, че храната се приготвя с пресни
продукти, без мазнини, можем да кажем, че кухнята тай е една от най-
здравословните в света. Екзотична, екстремна, полезна – 3 в 1. Друг важен
аспект на тайландската кухня, свързан с гостоприемството и приятелството, е
удоволствието да се храниш с приятели – в Тайланд рядко можеш да видиш някой да
яде сам. Заради това традиционно всичките ястия се сервират на един път, и до
всяко блюдо има лъжица, с която всеки си сервира или сервира на другите.
Тайланд е благословен с множество растения, треви и подправки, които осигуряват
уравновесена диета. Понастоящем туристите могат да се наслаждават както на
класически тайландски ястия, така и на натурални диетични ястия и могат да
изучават кулинарното изкуство тай в различни специализирани школи в Бангкок или
в големите курорти. Въпросните растения и подправки и правилното им съчетаване
се счита за истинско изкуство в Тайланд, изисква време и специални умения.
Приготвянето на един единствен сос може да отнеме часове, докато се получи
точното равновесие на ароматите. И само тогава може да бъде оценена истинската
слава на тайландската кухня.
Тай кухнята не прилича на китайската, нищо че се готви също в уок. Тепърва
ще се запознаваме с рибния сос, листата на лайма, лимонената трева, кафявата
захар, пресния кориандър и новата употреба на босилека... Също и с това, че в
тай готвенето не се използва нишесте за сгъстяване на соса, а кокосово мляко и
това е отличителна черта на тази кухня.
Тайците са много гостоприемни и любознателни. В Сиам е
ходил последният руски император, а в началото на 20 век тайски принц се оженил
за рускиня – 2 исторически факта. Санук е Духът на жизнерадост на тайците, има
го и в кухнята им. Основа на храната е "кхао" (ориз), а всичко останало - е "кап кхао", т. е.
това, което се яде с ориза - риба, морски дарове, свинско, пилешко. Типичните
за нас млечни продукти са заменени от въпросното кококово мляко и кокосова
сметана. А за сосовете казват, че са остри като пипер.
Вече и у нас - за радост и най-после - има всичко
необходимо за приготвянето на тай храна в домашни условия.
Затова да пристъпим към
практиката – как да си приготвим
Пак ще кажа - няма невъзможни рецепти и недостижими екзотични места.
Приятен апетит!
Надя Петрова
Няма коментари:
Публикуване на коментар