сряда, 2 април 2014 г.

По-, Най-, Тай – любимата храна на забързаните хора


Отдавна се бях наканила да ви представя най-модерната в момента етно кухня – тази на Тайланд. На мъжете въпросната дестинация е позната предимно поради екзотичните масажи, изпълнявани от екзотично млади жени. Време е да им покажем, че екзотично могат да се почувстват и като хапнат нещо по-екзотично, нещо като днешната рецепта. Но първо да поговорим малко за тай кухнята, както е известна по целия свят.
Защо в последните години тя е една от най-предпочитаните в света? Основна нейна характеристика е използването на растения и подправки и що се отнася до последните, някои от тайландските ястия са много люти, но това не означава, че всички са такива. Освен да дават вкус и аромат на ястията, растенията имат и терапевтична роля. Като прибавим факта, че храната се приготвя с пресни продукти, без мазнини, можем да кажем, че кухнята тай е една от най- здравословните в света. Екзотична, екстремна, полезна – 3 в 1. Друг важен аспект на тайландската кухня, свързан с гостоприемството и приятелството, е удоволствието да се храниш с приятели – в Тайланд рядко можеш да видиш някой да яде сам. Заради това традиционно всичките ястия се сервират на един път, и до всяко блюдо има лъжица, с която всеки си сервира или сервира на другите. 
Тайланд е благословен с множество растения, треви и подправки, които осигуряват
уравновесена диета. Понастоящем туристите могат да се наслаждават както на класически тайландски ястия, така и на натурални диетични ястия и могат да изучават кулинарното изкуство тай в различни специализирани школи в Бангкок или в големите курорти. Въпросните растения и подправки и правилното им съчетаване се счита за истинско изкуство в Тайланд, изисква време и специални умения. Приготвянето на един единствен сос може да отнеме часове, докато се получи точното равновесие на ароматите. И само тогава може да бъде оценена истинската слава на тайландската кухня.
Тай кухнята не прилича на китайската, нищо че се готви също в уок. Тепърва ще се запознаваме с рибния сос, листата на лайма, лимонената трева, кафявата захар, пресния кориандър и новата употреба на босилека... Също и с това, че в тай готвенето не се използва нишесте за сгъстяване на соса, а кокосово мляко и това е отличителна черта на тази кухня.
Тайците са много гостоприемни и любознателни. В Сиам е ходил последният руски император, а в началото на 20 век тайски принц се оженил за рускиня – 2 исторически факта. Санук е Духът на жизнерадост на тайците, има го и в кухнята им. Основа на храната е "кхао" (ориз), а всичко останало - е "кап кхао", т. е. това, което се яде с ориза - риба, морски дарове, свинско, пилешко. Типичните за нас млечни продукти са заменени от въпросното кококово мляко и кокосова сметана. А за сосовете казват, че са остри като пипер.  
Вече и у нас - за радост и най-после - има всичко необходимо за приготвянето на тай храна в домашни условия.
Затова да пристъпим към практиката – как да си приготвим
Пак ще кажа - няма невъзможни рецепти и недостижими екзотични места. Приятен апетит!
Надя Петрова

Няма коментари:

Публикуване на коментар